Gde se nalazi najneobičnija granica?

06/12/2021 17:01

Gde se nalazi najneobičnija granica?

Pivnica “De Biergrens” u mestu Barle, karakteristična je po mestu ulaza i izlaza. O čemu je reč?

Naime, u ovu pivnicu ulazite na vrata iz Holandije, dok izlaz možete potražiti na drugoj strani, u Belgiji.

Neobična granica

U delu severne Evrope postoji geopolitička anomalija gde mnogi objekti imaju međunarodnu granicu koja prolazi kroz njih. To mogu biti različita i prilično neobična mesta.

Mesto Barle, nalazi se oko 100 kilometara južno od Amsterdama, a čine ga brojne parcele koje poseduje ili Belgija (Barle-Hertog) ili Holandija (Barle-Nasau).

Pa tako,u pivnicu De Biergrens, ulazite iz Holandije, a na druga vrata izlazite u Belgiju. U pitanju je jedna od najluđih međunarodnih granica na planeti.

Pivnica ima dva telefona, jedan priključen na belgijski telekom, drugi na holandski, kao i dve blagajne, svaka na suprotnim krajevima pivnice.

Barleova bizarna geografija potiče iz 12. veka, kada su ratovi određivali zemljišta. Nakon što se Belgija otcepila od Holandije 1830. godine, linije koje su obeležavale šta je čije, postale su nacionalna granica, koje su za sobom ostavile brojne enklave.

Barle se prostire na području Holandije, međutim ima 22 belgijske enklave, unutar kojih se nalazi sedam holandskih.

Neobična cik-cak granica je označena belim krstovima na trotoaru i metalnim stubićima na putu, a provlači se kroz grad ne birajući kuda će proći tako da bukvalno preseca njive, voćnjake, kuće, ulice, kafiće.

Ako granica prolazi iz ulice kroz sredinu vrata, onda kuća pripada različitim državama što je i naznačeno sa dva ulična broja na objektu.

Postojali su različiti zakoni, pa su tako dugi niz godina kafići i restorani prema holandskom zakonu, morali da zatvaraju ranije, te su gosti prelazili za stolove koji se nalaze na belgijskoj strani.

Od dolaska Evropske unije, mnoge razlike u zakonu su nestale.

Izvor: nationalgeographic.rs

Foto: Youtube/Printscreen

06/12/2021 17:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments