Filmovi koji su zabranjeni iz političkih razloga

08/01/2015 17:44

Filmovi koji su zabranjeni iz političkih razloga

Mnogi filmovi su se kroz istoriju gledali samo kroz politiku pa su iz tog razloga bili i zabranjeni. Nažalost, njihov umetnički kvalitet u tom slučaju nije bitan, jer nekome jednostavno ne odgovara da takav sadržaj bude dostupan široj javnosti. Na ovoj listi se nalaze filmovi koji su zabranjivani od 1940. godine pa do 2014. godine. 

Veliki diktator (1940)

veliki-diktator

Čarli Čaplin u svom filmu “Veliki diktator” u glavnoj ulozi

 

Satirična politička komedija koju je producirao i režirao Čarli Čaplin – “Veliki diktator” snimljena je 1940. godine. Ovaj film, u kojem glavnu ulogu tumači Čarli Čaplin, podstakao je brojne ozbiljne rasprave o kontroverznoj prirodi fašističke vlade Adolfa Hitlera i Benita Musolinija. Hitler je zabranio prikazivanje ovog filma kako u svojoj, tako i u okupiranim zemljama, iako je širom Amerike i Velike Britanije “Veliki diktator” dobro prihvaćen.

Paklena pomorandža (1971)

paklena-pomorandza

Scena iz filma “Paklena pomorandža”

 

Film “Paklena pomoranža” Stenlija Kjubrika, koji je snimljen prema knjizi Entonija Bardžisa, prati život grupe delikvenata u njihovim užasnim nasilnim delima. U SAD-u je zbog scena eksplicitnog seksa dobio predznak X, a ni scene nasilja nisu prošle nezapaženo, dok je u Velikoj Britaniji zabranjen baš zbog nasilja u filmu, jer je “inspirisao na slično nasilje”.

Apokalipsa danas (1979)

apokalipsa-danas

Antiratna drama “Apokalipsa danas”

 

Sledeći film koji je bio zabranjen jeste “Apokalipsa danas”, film snimljen 1979. godine. Južna Koreja je na jedan kraći vremenski period zabranila ovaj film jer spada u antiratnu dramu.

Povratak u budućnost (1985)

povratak-u-budućnost

“Povratak u budućnost”

 

“Povratak u budućnost”, film iz 1985. godine bio je zabranjen od strane Kine, koja tradicionalno zabranjuje filmove koji su snimljeni u Americi. Nemaju uvek konkretan i jasan razlog za zabranu, ali “Povratak u budućnost” bio je zabranjen jer je bio – putovanje kroz vreme! To je za Kinu bio dovoljan razlog da zabrani ovaj film.

Smrt predsednika (2006)

smrt-predsednika

Film “Smrt predsednika”

 

Politički triler o atentatu na bivšeg američkog predsednika Džordža V. Buša – film “Smrt predsednika” koji je snimljen 2006. godine, smešten je u 2007. godinu i prezentovan kao dokumentarna drama. Zvanično nikada nije zabranjen ovaj film, vlada Amerike nije na taj način reagovala na ovaj film, ali mnogi bioskopi u ovoj državi, ako i neke televizije, bojkotovale su ovaj film, pa čak nisu puštane ni najave za film. Nakon dve nedelje film “Smrt predsednika” više nije prikazivan.

Borat (2006)

borat

Saša Baron Koen kao “Borat”

 

“Borat” je parodija o kazahstanskom novinaru kog tumači Saša Baron Koen. Scene iz filma u kojima Borat putuje kroz Ameriku kako bi upoznao kulturu ove države većinom su autentične. Koen je zaustavljao slučajne prolaznike i kao Borat, kazahstanski novinar, razgovarao sa njima. Oni su mahom verovali da je on samo kazahstanski posetilac, bez sumnje da je u pitanju snimanje filma koji su kasnije zabranile mnoge države, počevši od Kazahstana, a kasnije i mnoge arapske zemlje.

Da Vinčijev kod (2006)

da-vinčijev-kod

“Da Vinčijev kod”

 

“Da Vinčijev kod” je zabranjen u mnogim zemljema pre svega zbog negativnog načina na koji su predstavljeni hrišćani ali i zbog ponovnog “bacanja svetla” na hrišćanstvo. Zemlje koje su potpuno zabranile prikazivanje ovog filma su Jordan, Pakistan, Lebanon, Šri Lanka, Samoa, Egipat i Indija.

Dvostruka igra (2007)

dvostruka-igra

Film “Dvostruka igra” je zabranjen u Kini

 

Zbog previše nasilnih scena, film “Dvostruka igra” zabranjen je u Kini. Naravno, ovo nije prvi film koji ima scene nasilja u sebi, pa je tako pravi razlog zbog kojeg ga je Kina zabranila ipak nešto drugo. Naime, u filmu “Dvostruka igra” Kina je prikazana u izuzetno negativnom kontekstu.

Diktator (2012)

diktator

Scena iz filma “Diktator” – Saša Baron Koen

 

Još jedan film Saše Barona Koena nalazi se na listi filmova koji su zabrnile pojedine države. Ovaj put u pitanju je film “Diktator” koji je snimljen 2007. godine. Baron u ovom filmu igra tiranina veoma bogate zemlje, bez direktnih asocijacija koja bi to zemlja mogla biti. Međutim, Tadžikistan se izgleda prepoznao u nekim scenama ovog filma pa je zabranila prikazivanje Baronovog “Tiranina”.

Intervju (2014)

intervju

Film “Intervju” iz 2014. godine

 

Poslednji u nizu zabranjenih filmova je prošlogodišnji film “Intervju”. Film prati priču dva novinara koji su zakazali intervju sa severnokorejskim predsednikom, ali im agenti tajnih službi ipak kao zadatak daju instrukcije kako da likvidiraju predsednika Severne Koreje. Iako je ovaj film po žanru komedija, širom sveta je pokrenuo ozbiljne rasprave. Uprkos hakerskom napadu na kompaniju Soni koja je producirala ovaj film, oprežnim mišljenjima sa svih strana, ovaj film je ipak doživeo svoju premijeru krajem 2014. godine.

08/01/2015 17:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments