Pronađeni ostaci Aleksandra Velikog?

13/11/2014 14:51

Pronađeni ostaci Aleksandra Velikog?

Grčki arheolozi su otišli jedan korak dalje u rešavanju misterije nedavno pronađene grobnice iz vremena Aleksandra Velikog.

Naime, oni su pronašli skeletne ostatke u bogatoj grobnici u Amfipolisu, severoistočnoj Grčkoj.

Veruje se da je ovo nalazište najveća drevna grobnica koja je otkrivena u Grčkoj, a šire se glasine o tome da je unutra bio sahranjen Aleksandar Veliki ili neki član njegove porodice.

Aleksandar je umro u Vavilonu, gde se danas nalazi Irak, ali njegovo mesto počinka nije poznato. Grčko ministarstvo kulture je izjavilo da bogato ukrašena grobnica nagoveštava kako je unutra sahranjena “istaknuta javna ličnost”.

Skeletni ostaci se ispituju zbog identifikacije. Telo je bilo položeno u drveni kovčeg koji se tokom vremena dezintegrisao.

Arheolozi su ranije smatrali da grobnica pripada majci Aleksandra velikog, a drugi su mislili da pripada nekom vojniku. Ko god da je, ta osoba je bila bitna i uzor civilizacije i društva u to vreme, jer je grobnica na taj način građena.

Nakon ispitivanja, naučnici će moći da odrede pol i godine osobe čiji je skelet. Nažalost, Ministarstvo je potvrdilo da je grobnica više puta pljačkana.

13/11/2014 14:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments