U Pompeji otkriveni ljudski ostaci

31/05/2018 13:48

U Pompeji otkriveni ljudski ostaci

Arheolozi došli do zanimjivog otkrića u Pompeji. Naime, otkriven je skelet muškarca, za kojeg se veruje da je pokušao da pobegne od erupcije Vezuva.

Arheolozi objavili prve fotografije otkrića na arheološkom lokaliteu Pompeja.

Skelet iz 79. godine

Na otkrivenom skeletu muškarca, kojeg je smrt zadesila dok je pokušavao da pobegne od erupcije Vezuva 79. godine, pronađen je i kameni blok. Arheolozi veruju da je ovaj kamen uzrok smrti. Naime, smatra se da je muškarac pogođen blokom tokom erupcije.

U erupciji Vezuva, nestali su antički gradovi Pompeja, Stabija i Heraklum, dok je na hiljade ljudi izgubilo život.

Tokom iskopavanja, otkriven je skelet, a arheolozi tvrde da je u pitanju muškarac starosti od oko 35 godina, odnosno u vreme kada je stradao imao je oko 35 godina. Tragovi ukazuju na to da je stradao od eksplozije uzrokovane erupcijom.

Lobanja nije pronađena, a testiranja su pokazala da je ovaj muškarac imao problema sa hodom, pa mu je to u velikoj meri otežalo beg od eksplozje.

Ovo otkriće arheologa, pomatra se kao izuzetno, jer utiče na stvaranje bolje slike kao i na bolje razumevanje istorije i starih civilizacija.

Pompeja od pepela

Pompeja, jedan od gradova koji su nestali usled erupcije Vezuva, 79. godine, dobro je očuvana. Arheolozi tvrde da predstavlja pravo svedočanstvo o životu i kulturi Rimljana, koji su živeli u tom periodu.

Grad je ostao sačuvan ispod pepela i lave, a lociran je na području južno od Napulja. Osnovan je u 6. veku, a naseljavali su ga Samniti, Grci, Rimljani i Etrurci.

Pompeja se nalazi na UNESCO listi svetske beštine, od 1977. godine.

31/05/2018 13:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments