Živa muzika smanjuje stres

28/04/2016 10:49

Živa muzika smanjuje stres

Jedna studija je po prvi put pokazala da odlazak na koncert može znatno smanjiti nivo hormona stresa kod pojedinaca.

Izgleda da je nauci ponekad potrebno više vremena da dokaže nešto za šta mnogi ljudi već veruju da je istina. Ova studija je klasičan primer toga.

Ne postoji nijedno društvo na Zemlji koje nema svoje muzičko nasleđe. Međutim, naučnici su tek sada počeli da ispituju kako muzika zapravo deluje na ljude kroz neurologiju izmišljajući novi termin „neuromuzikologija“. Ova nova oblast neurologije treba da odgovori na pitanja kao što su „kako muzika utiče na naš um?“ i „da li muzika menja nivo hormona u našem organizmu?“.

Hemijski uticaj muzike

U poslednjih par decenija istraživanja, naučnici su otkrili hemijski uticaj muzike na naš organizam. Da bi to učinili, oni su ispitivali brojne parametre, uključujući neurotransmitere, citokine, hormone, limfocite, imunoglobuline i druge.

Međutim, prvi opipljiv rezultat se dobio prilikom istraživanja uticaja žive muzike na nivo hormona u ljudskom organizmu.

Naučnici su za ovaj eksperiment okupili 117 volontera pred kojima je nastupao kompozitor Erik Vitaker. Među njima je bilo 100 onih koji često idu na koncerte, a među ostalima je bilo onih koji dugo nisu bili na koncertu ili uopšte nisu ni muzikalni. Naučnici su ispitanicima u dva navrata, pre koncerta i sat vremena nakon početka koncerta, uzeli uzorak pljuvačke.

Uticaj muzike na stres

Tim naučnika je otkrio da je kod svih ispitanika znatno pao nivo glikokortikoida kortizola i kortizonaDHEA (dehidroepiandrosteron) je ostao relativno nepromenjen kod svih ispitanika, mada je bio malo niži kod žena.

Autori su zaključili da je ovo prvi dokaz da posećivanje koncerta utiče na endokrinu aktivnost. Na šta ove promene u nivou hormona zapravo ukazuju?

Kortizol se smatra za hormon stresa. Kada je telo pod stresom, nivo kortizola obično znatno poraste. Ovaj hormon zapravo priprema telo za odbrambenu reakciju podižući nivo šećera u krvi i jačajući sposobnost mozga da koristi glukozu istovremeno umanjujući neesencijalne funkcije sistema kao što su imuni sistem i digestivni sistem.

Ove aktivnosti su usmerene na pripremanje organizma za brzo delovanje, ali mogu biti opasne ukoliko potraju. DHEA je steroidni hormon koji deluje protiv glikokortikoida, jača imuni odgovor, smanjuje nivo holesterola i poboljšava jačanje mišića. Ovaj hormon se takođe povezuje i sa ljubaznošću.

U stresnim okolnostima, kada nivo kortizola poraste, DHEA obično pada kako ne bi ometao delovanje kortizola. Isto tako, kada nivo kortizola padne, DHEA poraste. To može da objasni manju razliku između nivoa DHEA kod žena i muškaraca pošto verovatno postoji razlika u emocionalnom odgovoru između polova.

Istraživači su naveli da im je sledeći plan da odrede kako se hormoni ponašaju prilikom slušanja različitih žanrova muzike.

28/04/2016 10:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments