Visoko obrazovanje se menja!

19/10/2015 14:11

Visoko obrazovanje se menja!

Najavljene promene u visokom obrazovanju biće poznate do kraja ove kalendarske godine. Sve promene naći će se u novom zakonu.

Neke od novosti vezane su za upis brucoša na osnovu položene mature, formiranja nacionalne akreditacione agencije, vraćanje kategorije sufinansiranih studenata, rangiranja studijskih programa.

Sledeće godine će se započeti javna rasprava o predloženim novinama koje se odnose na sve nivoe obrazovanja kojim bi trebalo da se unapredi kvalitet obrazovanja.

Sve novine vezane za obrazovanje deo su Akcionog plana za sprovođenje Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine.

Kao jedna od važnijih akcija biće veća dostupnost visokog obrazovanja, kojoj će se pozabaviti radne grupe za izradu zakona.

U planu je i uvođenje sufinansiranja, kako bi se studentima omogućila veća pravednost u olakšicama koje mogu imati zbog svog statusa. Dešava se da student zbog 0,1 boda izgubi i status budžetskog studenta, mesto u domu i pravo na ishranu u menzi.

Zbog ovoga, sufinansiranje može biti način da se pomogne studentima. Država će plaćati deo njegovog školovanja (najmanje 10 odsto – u zavisnosti od uspeha studenta), a i ostale beneficije će imati u skladu sa svojim uspehom.

Tako više neće biti tolika razlika između studenata “iznad i ispod crte”.

Za sada je formirano nekoliko radnih grupa koje rade na izradi novog zakona a koji će se baviti pitanjima kao što su finansiranje, kvalitet i akreditacija, ljudski resursi, organizacija i upravljanje univerzitetima.

Novi zakon o visokom obrazovanju bi trebalo da stupi na snagu 1. oktobra 2016. godine.

Akcioni plan, koji je dostupan na sajtu Ministarstva prosvete, nalaze se sve akcije koje bi trebalo da budu implementirane u novom zakonu:

 • Razvoj sistema upisa na osnovne studije na osnovu položene mature
 • Uvođenje alternativnih puteva ulaska u visoko obrazovanje
 • Uvođenje studija uz rad – “part time” studije
 • Osiguranje dostupnosti na sva tri nivoa studija studentima iz osetljivih grupa
 • Razvoj programa za povećanje obuhvata u prioritetnim oblastima
 • Jačanje javne odgovornosti visokoškolskih ustanova za kvalitet visokog obrazovanja

Osim toga, u planu su i druge akcije, kao što su:

 • Unapređenje sistema osiguranja kvaliteta – formiranje nacionalne akreditacione agencije
 • Usklađivanje broja nastavnika po oblastima
 • Usaglašavanje ishoda učenja i opšterećenja studenata
 • Osavremenjivanje studijskih programa u skladu sa potrebama tržišta rada i stepenom dostignutog naučnog i tehnološkog razvoja u svetu
 • Uvođenje rangiranja studijskih programa
 • Razvoj studijskih programa za inicijalno obrazovanje nastavnika
 • Razvoj programa obrazovanja nastavnika, uključujući i promoćne nastavnike, instruktore, voditelje, trenere, za obrazovanje odraslih i drugo.
19/10/2015 14:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najnoviji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Pera
8 godine ranije

Ako ukinu budzet i samofinansiranje i uvedu sufinansiranje to ce biti najgluplji korak ikada. 0,1 bod znaci da je od tih studenata bilo boljih pa prema tome nema razloga da se oni ljute. Gube se olimpijske medalje za hiljadite delove stotinki pa im niko iz samilosti ne daje utesnu nagradu u vidu uzimanja zlata pobedniku i davanja srebra i njemu i onom ispod njega. Hvala bogu pa zavrsavam studije, jebala vas socijalna drzava!