Studenti u borbi za junski ispitni rok

14/05/2015 11:11

Studenti u borbi za junski ispitni rok

Zbog ukidanja junskog ispitnog roka, grupa studenata Farmaceutskog fakulteta u Beogradu najavila je mogući bojkot vežbi i predavanja ako Nastavno-naučno veće ne vrati ovaj ispitni rok.

U ovoj nameri ih, kako kažu, podržava dekanica gakulteta Zorica Vujić i prodekanka za nastavu Dragana Vasiljević, ali je ipak odluka na Nastavno-naučnom veću.

– Na pretposlednjoj sednici Nastavno-naučnog veća falila su dva glasa da takva odluka prođe. Većina profesora je na našoj strani, ali su asistenti protiv održavanja julskog roka, jer oni imaju najviše obaveza, a neki su u tom periodu uplatili letovanja. Mi smo jedini u grupi medicinskih fakulteta kojima je smanjen broj rokova. Na Stomatološkom fakultetu su dobili dva dodatna roka ove godine, na Medicinskom se ispiti polažu svakog meseca – rekla je studentkinja Farmaceutskog fakulteta.

Iz Uprave Fakulteta kažu da ovo nije ukidanje ispitnog roka jer je to predviđeno Izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, gde je naznačeno da u školskoj 2014/2015. godini ima ukupno pet ispitnih rokova.

Prema rečima prodekanke Dragane Vasiljević, fakultet ima pravni problem za koji sada nema rešenje, jer je Statutom predviđeno da je za izglašavanje odluke potrebno da više od polovine članova Nastavno-naučnog veća, a ne prisutnih. Zbog ovoga, prema rečima profekanke, predlog o vraćanju junskog ispitnog roka nije prošao, iako je za predlog glasalo dve trećine prisutnih.

Izvor: Danas

14/05/2015 11:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments