Ministar prosvete obećao pomoć IAESTE

07/12/2013 12:51

Ministar prosvete obećao pomoć IAESTE

Rad Srpskog komiteta IAESTE, ogranka svetske asocijacije koja se bavi razmenom studenata je ugrožen zbog nedostatka finansija. Ministar prosvete Tomislav Jovanović je dao obećanje da će razgovarati sa predstavnicima ove organizacije i pronaći rešenje za ovaj problem.

Komitet IAESTE je pisao lično ministru četvrtog oktobra, sa molbom da budu uvršteni u budžet za 2014. godinu ali još nisu dobili odgovor.

”Nama je samo bitno da nam neko kaže može ili ne može. Nas je 2009. godine finansiralo Ministarstvo nauke, a sada kada je sve to jedno ministarstvo, pominje se nekakva papirologija. Ona je uvek ista ako se uzima novac iz budžeta republike”, kaže Dragan Vukićević, direktor Srpskog komiteta IAESTE, koji je do sada u inostranstvo poslao preko 10.000 studenata.

IAESTE asocijacija uključuje preko 120 zemalja koje međusobno razmenjuju studente. Srpski deo ove organizacije je do sada na praksu u inostranstvo poslao 17.000 studenata, a u zemlju doveo više od 14.000 stranih.Neki od studenata iz Srbije koji su učestvovali u programu danas rade u nekima od najmoćnijih kompanija poput  Google-a, Apple-a, Facebook-a, Microsoft-a.

Ministar Jovanović je izjavio da naša zemlja neće biti prva koja će odustati od ovakvog programa.

”Naravno da nećemo odustati. Pozvaćemo predstavnike IAESTE i zajedno ćemo naći rešenje”, obećao je juče Tomislav Jovanović, napominjući da je upućen u rad ove organizacije.

Republički zavod za naunu, prosvetu, kulturnu i tehničku saradnju je ukinut 2001. godine, i od tad ovaj Komitet sam pribavlja novac za dolazak stranih studenata. Iako pišu Ministarstvu prosvete godinama, još nema rešenja za njihove probleme.

Izvor: 24 sata

07/12/2013 12:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments