Besplatan sport za studente

08/05/2014 21:31

Besplatan sport za studente

Ministarstvo omladine i sporta osmislilo je program koji studentima omogućava da se bave sportom po izboru potpuno besplatno. Program SOFA (Studentske i omladinske fizičke aktivnosti) daje studentima od 18 do 25 godina priliku da se bave jednim od 26 ponuđenih sportova.

U proteklih pet nedelja mladi su imali prilike da odu na treninge odbojke, joge, salse, vaterpola, plivanja, stonog tenisa, badmintona, trčanja i fudbalice. Organizovani su i Amaterski turniri u stonom tenisu, basketu, fudbalskom tenisu, badmintonu i odbojci. Ono što organizatori programa naglašavaju jeste da niko ne mora biti profesionalac u nekom sportu, već je dovoljno da želite da učestvujete.

Program SOFA je osmišljen tako da se javni ili državni sportski objekti stave besplatno na korišćenje studentima. Treneri će biti mladi stručnjaci iz oblasti sporta, a nedavno je otvoren konkurs za prijem novih SOFA organizatora u sektoru za neposrednu organizaciju fizičkih aktivnosti, rekreacije i sporta.

Sa jedne strane studentima je omogućena besplatna rekreacija, a sa druge strane pruža se mogućnost mladim sportskim stručnjacima da pokažu svoja znanja i veštine kroz aktivno organizovanje i sprovođenje sportskih aktivnosti i tako steknu praksu u struci.

Program je realizovan u Beogradu, ali će se proširiti na druge univerzitetske gradove u Srbiji poput Novog Sada, Kragujevca i Niša.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je na taj način ispunio obećanje koje je dao početkom godine da će se više pažnje posvetiti razvoju univerzitetskog sporta.

Duži niz godina su fizičke aktivnosti na univerzitetima zapostavljene, a rekreacija je postala važna u vremenu u kom živimo zbog opšteg zdravstvenog stanja i sprečavanja savremenih bolesti.

SOFA je nastala po uzoru na neke ranije programe kao što su bili SOFK (Savez organizacija za fizičku kulturu) i SISOJ (Sportske igre studentske omladine Jugoslavije). Takođe, nekada je brucošima na državnim fakultetima bilo obavezno fizičko vaspitanje, ali je ta praksa ukinuta pre 15 godina.

Sve informacije o besplatnim programima i terminima u okviru programa SOFA možete pronaći na njihovoj zvaničnoj internet prezentaciji ili na zvaničnoj Facebook stranici.

Izvor: sportindex.rs

08/05/2014 21:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments