Studenti FTN-a iz Novog Sada napravili prvo vozilo na hibridno-električni pogon

10/01/2018 14:58

Studenti FTN-a iz Novog Sada napravili prvo vozilo na hibridno-električni pogon

Studenti Fakulteta tehničkih nauka su, posle više od 300 sati napornog rada, projektovali i izradili vozilo na hibridno-električni pogon – „Hermes“ za koje će uskoro biti organizovana i probna vožnja.

Pokrenuti isključivo entuzijazmom i željom za dodatnim radom i volonterskim angažmanom, studenti FTN-a će uskoro sesti prvi put za volan vozila koje su sami napravili. „Hermes“ (Hibridno edukativno rekuperativno moto električno specijalno), kako su ga nazvali, prvo je vozilo na hibridno-električni pogon napravljeno u laboratorijama Departmana za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo FTN-a.

Važno je istaći da je studentima u planiranju i izvođenju projekta pružena maksimalna autonomija uz bezrezervnu podršku u vidu konsultacija i pružanja odgovora na pitanja nastavnika Departmana, kao i inženjera sa višegodišnjim iskustvom iz prakse.

Foto: ftn.uns.ac.rs

Konkretna tema izrade vozila nastala je kao rezultat saradnje između studenata Departmana za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo i nastavnika Katedre za motore i vozila, koji su inicirali projekat, sa Katedrom za energetsku elektroniku i pretvarače Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije.

Pomoć u relizaciji ideje pružili su i Departman za grafičko inženjerstvo i dizajn i Departman za proizvodno mašinstvo što je izuzetan primer interdisciplinarnog pristupa i saradnje među studentima i zaposlenima na FTN-u.

Što se tiče samog vozila, prednju osovinu „Hermesa“ pokreću dva elektromotora u točkovima, a zadnju benzinski motor vozila „kvad? sa mehaničkom transmisijom. Pri projektovanju noseće konstrukcije odabran je modularni pristup kako bi naredne generacije studenata – učesnika na projektu imale olakšan posao pri kasnijim modifikacijama i unapređivanjima vozila.

Izvor: ftn.uns.ac.rs

10/01/2018 14:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments