Manje isturenih odeljenja na fakultetima

18/08/2013 12:18

Manje isturenih odeljenja na fakultetima

Inspekcija u poretklih godinu dana nije zatvorila nijedno istureno odeljenje na fakultetima. Nastava se često sprovodi u raznim objektima poput kafića, hotela, kancelarija, isturena odeljenja često menjaju adrese kako inspekcija ne bi mogla da im uđe u trag.

Procenjuje se da isturenih odeljenja na teritoriji Srbije ima oko stotinak od kojih je akreditovano sedamnaest. Interesovanje je u porastu jer je to lakši put ka diplomi.

Pošto inspekcija zatvaranjem nije postigla veliki uspeh prosvetna inspekcija najavljuje nove metode u sprečavanju isturenih odeljenja.

“Četiri prosvetna inspektora za visoko obrazovanje ne mogu fizički da pokriju celu Srbiju. Zato je veliki problem da otkrijemo nelegalna isturena odeljenja. Teško je pronaći ove studente, jer ih matični fakulteti vode u duplim matičnim knjigama. Kada dođe inspekcija, oni te dvojne knjige sakriju. Potrebno je da tu pronađemo način, da dobijemo dvostruku dokumentaciju, kako bismo mogli da kontrolišemo rad isturenih odeljenja.” kaže Velimir Tmušić, načelnih Republičke prosvetne inspekcije

To izgleda kao da fakulteti u prvu godinu studente upišu u istureno kao neregistrovano odeljenje. Do kraja studija njihov broj se smanji.

Velimir Tmušić smatra da trebaju neke promene da se uvedu kako bi ta oblast bila uređena.

“Zakon je strog i kaže da isturena odeljenja moraju da imaju svoje stalno zaposlene profesore, mimo predavača iz matične kuće. Posebno bi bio značajan registar profesora, koji bi mogao da reši problem do kraja. Kada bismo imali jedinstven registar, znalo bi se koji profesor je gde zaposlen sa punim fondom časova, a gde radi dodatno. To bi moglo da zaustavi zloupotrebe.” dodaje Tmušić.

Izvor Novosti

18/08/2013 12:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments