“Kampus fest” zabranjen zbog Pravnog fakulteta

08/10/2013 22:15

“Kampus fest” zabranjen zbog Pravnog fakulteta

Studentski festival “Kampus fest” neće biti održan zbog negodovanja Pravnog fakulteta, a ukoliko Kampus bude održan Pravni fakultet će obustaviti nastavu.

Organizatori Kampusa su optužili Univerzitet u Novom Sadu da, bez obzira na to što je Senat univerziteta doneo odluku da “Kampus fest” može biti održan, nije stao na stranu festivala, već je umesto toga naveo da je “nastava najvažnija” i da do štrajka Pravnog fakulteta ne sme doći, a da festival može da se održi u nekom drugom prostoru.

Oni su u izjavi za novinare naveli da preporuka Rektorata za njih bila neprihvatljiva, jer se na organizaciji festa radilo od početka ove godine i optužili su Pravni fakultet da je njihova pretnja štrajkom “neosnovana i izazvana drugim motivima”.

Dodali su da je Pravni fakultet kao argument za pretnje naveo da festival ometa nastavu i ocenili taj argument kao “besmislen”, jer se festival održava na otvorenom prostoru kampusa Univerziteta u Novom Sadu, na kojem se nalaze skoro svi fakulteti univerziteta i od kojih se nijedan nije protivio održavanju ovog festivala.

Facebook cover slika na zvaničnoj stranici “Kampus festa” u znak protesta.

Na zvančinoj Facebook stranici “Kampus festa” u znak protesta napisali su “Tišina! Nastava u toku”.

Organizatori kažu da neće pristati da se fest premesti u neki drugi prostor i najavili su da će se smanjiti program festivala i da će održati “štrajk u tišini”.

“Na taj način želimo da iskažemo svoje protivljenje zbog izbacivanja kulture iz studentskog grada i da svojevrsnim buntom stavimo do znanja da nećemo dopustiti da nas tako lako otpišu.” naveli su organizatori.

Sutra popodne umesto otvaranja festivala oni će održati konferenciju za novinare u kampusu Univerziteta u Novom Sadu.

Organizatori su najavili da će u petak, 11. oktobra, u 19 časova u klubu Studentskog kulturnog centra “Fabrika”, održati protestnu tribinu “Ćuti i ne mešaj se!”, na kojoj će diskutovati o posledicama “proterivanja kulture” s Univerziteta.

U okviru prošlogodišnjeg “Kampus festa” bile su organizovane razne radionice sa studentima, ulice univerzitetskog kampusa bile su pretovrene u galerije na otvorenom, studentske sobe, igrališta, bioskope…

Izvor: 24sata

08/10/2013 22:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments