Malo traženih zanimanja, mladi teško nalaze posao

02/12/2013 15:15

Malo traženih zanimanja, mladi teško nalaze posao

Po podacima Unije poslodavaca Srbije, čak 40% poslodavaca u našoj zemlji ne namerava da zapošljava mlade u narednom periodu.

Po ponudi poslova na internetu, prednost imaju oni kandidati koji već imaju radnog iskustva, ili određena znanja i veštine.

Formalno obrazovanje nije odlučujući faktor, pa iz tog razloga za neke poslove nije precizirana struka, već samo stepen stručne spreme. Takođe, iskustvo i veštine ne garantuju zaposlenje, ali  je poželjno imati rezultate iza sebe.

Najveća ponuda je u oblasti prodaje i trgovine, gde se uglavnom traže prodavci. Traženi su pod raznim uslovima i nazivima: menadžeri prodaje, šop asistenti, terenski komercijalisti, profesionalni prodavci, sales representatives, saradnici proaktivne prodaje itd.

Za poslove u trgovini pored formalnog obrazovanja poslodavci traže izražene komunikacione veštine, i kandidati moraju biti vešti u pregovaranju, prodaji i izlaganju. Ovi oglasi imaju slične karakteristike, i posao se odnosi na administrativno-komercijalne poslove, rad na terenu i u kancelariji, održavanje prodajne mreže.

Pored prodajnih predstavnika postoji tražnja za konobarima, programerima, agentima u call-centru, frizerima, masažerima, vozačima i knjigovođama.

Zbog zimske turističke sezone, trenutno su aktuelni konkursi za rad u restoranima, hotelima i spa-centrima u popularnim skijalištima. IT stručnjaci su takođe traženi, i to u kompanijama svih profila.

Postoji i tražnja za menadžerima raznih profila, komercijalnim, finansijskim, menadžerima projekta… Tu su uslovi oštriji, i pored diplome se oraća pažnja na iskustvo i prethodne rezultate. Za ovaj posao bitne su i liderske veštine, dobro planiranje, organizacija i pregovaranje.

Među oglasima vezanim za komercijalu i prodaju traženi su farmaceuti i veterinari. Diplomirani veterinari su traženi na mestima prodavca hrane za kućne ljubimce, i pored diplome moraju imati vozačku dozvolu, biti raspoloživi za česta putovanja, znati engleski jezik, a poželjne su sposobnosti ”multitasking-a” i ljubaznost.

Za administrativne poslove postoji velika ponuda, ali i tražnja. Kandidati pored obaveznih praktičnih znanja moraju poznavati MS Office i engleski jezik.

Traženi su i operateri u call-centrima, gde je čest uslov znanje nekog evropskog jezika, u velikom broju slučajeva komšijskog.

Izvor: Kamatica

02/12/2013 15:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments