Studenti, prijavite se za putovanje po Evropi!

31/05/2016 09:35

Studenti, prijavite se za putovanje po Evropi!

Evropski pokret u Srbiji i ove godine bira 50 studenata koji će putovati po Evropi, a svi zainteresovani se mogu prijaviti do 17. juna 2016. godine.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti koji imaju do 26 godina, koji studiraju u Srbiji na završnim godinama osnovnih ii master studija, ali i apsilventi državnih i privatnih univerziteta sa teritorije naše države.

Prilikom odabira 50 studenata gledaće se uspeh na fakultetu, dužina studiranja, poznavanje stranog jezika, materijalno stanje i ranija putovanja po državama Evropske unije.

Putovanje za sve odabrane studente počinje 24. jula, a prva stanica na kojoj će se svi zajedno zaustaviti biće Berlin, gde Fondacija Robert Boš i Balkanski fond za demokratiju organizuju program upoznavanja grada i druženja sa ostlim učesnicima iz regiona, u trajanju od tri dana.

Posle ove trodnevne posete Berlinu, studenti će dalje sami birati destinacije. Posebna pogodnost ove godine predstavlja program u Bratislavi koji će okupiti deo studenata tokom druge nedelje putovanja.

50 studenata koji budu izabrani na ovom konkursu dobiće InterRail voznu kartu koju mogu koristiti 22 dana u kontinuitetu, paket-račun Raiffeisen Club i debitnu platnu karticu sa džeparcem, kao i međunarodno putno osiguranje Uniqa.

Projekat se u Srbiji sprovodi od 2005. godine i do sada je 1.410 studenata iz Srbije imalo prilike da, neretko po prvi put, vidi najlepše evropske gradove i upozna evropske kulture i vrednosti.

Iako već duže vreme vize za kraća putovanja u zemlje EU nisu potrebne, istraživanje koje je pokret u saradnji sa Fakultetom političkih nauka sproveo u aprilu ove godine, pokazuje da većina mladih ne putuje u države Evropske unije onoliko koliko želi, a čak 15 odsto nikada nije posetilo neku zemlju EU.

Evropski pokret putovanje organizuje u saradnji sa Fondacijom Robert Boš i Balkanskim fondom za demokratiju.

31/05/2016 09:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments