Srbija ne čuva kvalitetne kadrove

26/11/2013 12:31

Srbija ne čuva kvalitetne kadrove

Kada se gleda sposobnost da se zadrže kvalitetni kadrovi, Srbija se nalazi na samom dnu liste. Rezultati istraživanja o ljudskom kapitalu Svetskog ekonomskog foruma pokazuju da su po zaposlenosti, obučenosti i iskustvu radne snage od nas gori samo Iran, Jemen i Alžir.

Ovo istraživanje je obuhvatilo 122 države. Srbija je po sposobnosti zadržavanja talenata na pretposlednjem mestu, a po sposobnosti njihovog privlaćenja 118. Po mogućnostima za usavršavanje zaposlenih zauzimamo 119. mesto.

Za merenje ljudskog kapitala studija je merila zdravstvenu sliku stanovništva, obrazovni profil, zaposlenost, kvalitet radne snage i podsticaj radnog okruženja.

Po ovim parametrima Srbija je zauzle 85. mesto od 122. ispitane zemlje. Susedne države su plasirane bolje: Albanija je na 72. mestu, Rumunija na 69., Makedonija na 65., Bugarska na 56., a Hrvatska je plasirana 40 mesta iznad. Iznad Srbije se nalaze čak i Bocvana, Trinidad i Tobago, Gvatemala… Prvoplasiranih pet država su Švajcarska, Finska, Singapur, Holandija i Švedska.

 Prosek nam izvlači zdravlje stanovništva, gde zauzimamo 52. mesto. Kada se gleda smrtnost novorođančadi, očekivana dužina živote, dostupnost vode i toaleta Srbija se plasira u najboljih 50. Kod zdravlja postoji izuzetno visok uticaj nezaraznih bolesti na radnu snagu,a izražena je i depresija.

Po obrazovanosti iza sebe smo ostavili 70 država. Po postignućima srednjoškolaca, kao i procentu dece koja pohađaju srednju školu  Srbija spada u 23. najbolje plasirane države. Ukupan kvalitet obrazovnog sistema se nalazi na 96 mestu, a upravljanje školama je još lošije.

Ovi pokazatelji treba da pomognu državama da sagledaju i poboljšaju navedene parametre. Ideja Svetskog ekonomskog foruma da se napravi ovakva studija razvila se iz masovne nezaposlenosti i nesposobnosti mladih da pronađu idealnu oblast rada. Autori studije poručuju da zaposleni ali i kompanije moraju ulagati više u usavršavanje i sticanje novih znanja. 

  • 98 % pismenih

Svaki hiljaditi osnovac u Srbiji pohađa privatnu školu, a oko 5% dečaka i 6% devojčica nikad ne krene u školu. 98% odraslihje pismeno, a tek 0,02% mladih uzrasta od 17 do 22 godine je završilo manje od dva razreda škole.

Izvor: Novosti

26/11/2013 12:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments