Fizičko se vraća na fakultete

02/12/2013 14:06

Fizičko se vraća na fakultete

Na poslednjoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta usvojen je dokument koji vraća časove fizičkog vaspitanja na fakultete.

Članovi ovog saveta podržali su Predlog mera unapređenja nastave fizičkog vaspitanja, koji predviđa i ozbiljniju nastavu fizičkog u nižim razredima, kao i povećanje kapaciteta za sport u školama.  Trenutno jedna trećina osnovnih škola u Srbiji nema fiskulturnu salu.

Ukoliko država bude odvojila sredstva, već od sledeće školske godine studenti bi mogli da se vrate u sportske dvorane, bazene i klizališta. Fizičko vaspitanje bi bilo obavezno i besplatno.

Argumenti za poboljšanje nastave fizičkog su taj što je 74,3% odraslog stanovništva nije dovoljno fizički aktivno, 46,5% ima visok pritisak, 18% je gojazno, 40% konzumira alkohol a trećina puši.

Ovi faktori su razlog zbog koga bi fizičko u školama trebalo ozbiljnije da se tretira, kao i da se vrati na fakultete.

– Od 1963. do 1998. godine studenti su imali obavezne časove fizičkog na prvoj godini – izjavio je za Novosti prof. dr Dušan Mitić, predsednik ove komisije, član NPS i profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu. – Neplivači su morali da idu na plivanje, a ostali su mogli da biraju sport. Iskustva su bila dobra, ali je promenjen zakon i sport ukinut na univerzitetima. Sada više nema nikakvih zakonskih prepreka da ga vratimo, samo je pitanje finansija i razumevanja Ministarstva prosvete. Bilo bi potrebno da se obezbede sredstva za nastavnike koji će te časove držati.

On naglašava da je za početak najvažniji pozitivan stav i univerziteta i ministarstva, da bi sledeći korak bio traženje modela – da li će se sport vratiti kao fakultativna aktivnost ili će biti obavezna za sve.

A koliko je fizička neaktivnost uzela maha i ostavila posledice na zdravlje mladih, dodaje naš sagovornik, pokazuje i činjenica da su naša deca treća u Evropi po učestalosti deformiteta stopala i kičme.

Da stasavaju sve tromije generacije pokazuje i zapažanje dekana Šumarskog fakulteta u Beogradu. Ovaj fakultet na svakih 10 godina premerava šume. Poslednjoj generaciji koja je to radila trebalo je 15 odsto više vremena za isti posao, nego studentima deceniju ranije.

  • Bodovi za sport

Subotički ekonomski fakultet je samoinicijativno uveo nastavu fizičkog kao izborni predmet. Studenti za pohađanje ovih časova dobijaju po dva ESPB boda, što je dobar stimulativni model. – objašnjava prof. Mitić

Izvor: Novosti

02/12/2013 14:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

3 Comments
najnoviji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
student
10 godine ranije

jesu li možda primetili koliko njih na sednicama su gojazni ja predlazem da od sad pa nadalje prvo 3 kruga oko zgrade pa onda u fotelje

student
10 godine ranije

jesu li možda primetili koliko njih na sednicama su gojazni ja predlazem da od sad pa nadalje prvo 3 kruga oko zgrade pa onda u fotelje

mskh
10 godine ranije

A kada cete se setiti da neki fakulteti uopste nemaju svoju zgradu i da pokrenete nesto i vezi sa tim?npr.Bioloski fakutet u Beogradu