Praksa u inostranstvu, posao u Srbiji

09/05/2014 10:14

Praksa u inostranstvu, posao u Srbiji

Već godinama talentovanim studentima i diplomcima organizacija AIESEC omogućava plaćenu stručnu praksu u inostranstvu. Cilj je povratak u Srbiju i lakše zapošljavanje.

Sa tradicijom dugom 65 godina, najveća globalna organizacija studenata aktivna je u čak 125 svetskih zemalja i ima više od 90 hiljada članova. Osnovni cilj AIESEC je da podstakne liderski duh kod mladih preko dva globalna programa.

“Imamo ‘Global Talent’ i ‘Global Citizen’. U okviru Global Talenta to su stručne plaćene prakse i traju u periodu od godinu dana, namenjene studentima i diplomcima, i to je idealna prilika za njih da se razviju na profesionalnom nivou”, rekla je Marijana Marinković iz AIESEC-a.

Program “DoIT” predviđa plaćenu stručnu praksu u inostranstvu za IT-evce.

“Projekat omogućava mladim ljudima da implementuju stečeno znanje i sposobnosti u domaćim kompanijama, u periodu od tri meseca i nakon toga mogu da odu u inostranstvo na praksu u periodu od tri meseca do godinu i po dana”, objašnjava Tijana Bjelić sa Ekonomskog fakulteta.

Iskustvo je pokazalo da su učesnici po povratku visoko motivisani i spremni da stečeno znanje primene za razvoj poslovanja domaće firme.

Marijana Marinković ističe da u oblasti IT sektora studenti mogu da razvijaju veštine poput softver developmenta, veb developmenta i razvoja mobilnih aplikacija.

Neke od zemalja koje podržavaju ovaj program su Brazil, Indija, Rusija. Na teritoriji Evrope, Nemačka i Poljska su takođe među zemljama koje visoko cene srpske IT-evce.

Izvor: RTS

 

09/05/2014 10:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments