Dizajn video-igara: Novi smer na novosadskoj Akademiji umetnosti

13/11/2017 15:24

Dizajn video-igara: Novi smer na novosadskoj Akademiji umetnosti

Ovog meseca, akreditovan je novi studijski program na Akademiji umetnosti u Novom Sadu- dizajn video-igara, što je ujedno i prvi ovakav smer u Srbiji.

U Novom Sadu trenutno oko 500 ljudi radi u gejming industriji, a veliki deo njih upravo je završilo Akademiju umetnosti. To je i bio razlog za pokretanje ovog smera.

Kapaciteti koje trenutno imamo na Akademiji, od dizajna, ilustracije, animacije vizuelnih efekata, dizajna zvuka, produkcije i montaže u velikoj meri pokrivaju znanja zastupljena u oblasti gejm arta. Tako da ništa od specijalnih znanja neće zaobići nove studente, kao što je recimo i programiranje, koje će savladavati u saradnji sa profesorima sa Prirodno-matematičkog fakulteta. No, suštinski, mi obučavamo autora, odnosno reditelja i dramaturga video igara“, rekao je Siniša Bokan, dekan Akademije.

Prvi put na fakultetima u Srbiji: Smer- dizajn video- igara

Zasad, dizajneri video-igara imaće priliku da se upišu na interdisciplinarne osnovne studije, ali u budućnosti, najavljeno je da će dobiti i master studije, na koje će moći da se upišu i akademci sa drugih programa.

Prva klasa dizajnera igara trebalo bi da se upiše sledeće godine, a ukupno, biće 20 slobodnih mesta. Pored samih profesora sa Akademije, u realizaciji nastave učestvovaće i vrhunski stručnjaci, među kojima će biti i onih koji su radili u kompanijama poput Pixar i Disney.

 

Izvor: ekapija.com

13/11/2017 15:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments