Naši studenti u Austriji se udružuju

16/12/2013 19:16

Naši studenti u Austriji se udružuju

Studenti iz Srbije u Beču osnivaju udruženje Srpski studenti i akademici u Austriji, a u tome im pomaže i Savez Srba u Austriji. Ovo udruženje treba da pruži podršku i pomoć našim akademcima u toj zemlji.

Inicijalni sastanak je održan u Kući sporta (Haus des Sports) u 4. bečkom okrugu, na kojem su predsednik Saveza Zoran Aleksić i studenti održali plan za organizaciju.

Sastanku su prisustvovali studenti Cvjetin Smiljić, Ivan Popović, Petar Milanović, Sara Brčkalo, Nemanja Trbović, Aleksandra Milovanović, Stefan Simić i Branko Pantić.

Jedan od ciljeva ovog udruženja biće obezbeđivanje svih neophodnih informacija, koje će novim studentima olakšati snalaženje u novoj sredini, i omogućiti im da se lakše posvete studiranju.

Oni koji se odluče za studije u Austriji moraju proći kroz birokratsku ”džunglu”, zbog čega im je potrebna pomoć-

Upis na fakultet i dobijanje vize zahtevaju dosta vremena, upravo zbog nedostatka informacija, a to je tek početak problema.

Po dolasku u Austriju studenti moraju pronaći smeštaj, odabrati kurseve nemačkog, dobiti zdravstveno osiguranje i obaviti još mnogo stvari vezanih za studente i studentski život u toj zemlji.

Studenti su istakli da postoji i pitanje prevazilaženja finansijskih barijera, na koje svi naiđu.

Uskoro bi se sve te informacije trebale naći na jednom mestu. Kod studenata postoji i problem sa strahom zbog zaposlenja nakon završenih studija.

”Predstavnici Udruženja privrednika izrazili su želju da imaju uvid u to kakav je uspeh naših studenata i koji su najbolji. Trenutno ne postoji nijedna organizacija koja im može predočiti te podatke. Zadržavanje kvalitetne radne snage bi svakako bilo od pomoći i državi Austriji. Savez će pomagati ovom udruženju, ali ono, kao i svaka druga studentska organizacija, mora da bude autonomno”, istakao je Aleksić.

Kontakt e-mail za sve zainteresovane koji žele da se informišu o ovoj temi ili potraže pomoć je [email protected].

Izvor: Kurir

16/12/2013 19:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments