U aprilu početak izgradnje naučnog centra u Kragujevcu

23/02/2015 19:37

U aprilu početak izgradnje naučnog centra u Kragujevcu

U Kragujevcu se gradi 210 stanova koji su namenjeni mladim naučnim radnicima, dok će Centar za matične ćelije, prema najavama, početi da se gradi u aprilu mesecu.

Slobodan Arsenijević, Rektor Univerziteta u Kragujevcu, rekao je da će krajem marta biti poznati i detalji o tome ko će graditi naučni centar koji bi trebalo da zauzima površinu od 11.000 metara kvadratnih.

“Nadam se da će tender za izvođača radova Centra izvršnosti, kako mi kolokvijalno zovemo matične ćelije, biti završen 25. marta i već početkom aprila trebalo bi da počne njegova izgradnja”, rekao je Arsenijević.

Evropska investiciona banka je kroz kreditnu liniju obezbedila 30 miliona evra, koliko je potrebni za izgradnju Centra izvrsnosti, gde će se nalaziti i Cenatra sa bankom matičnih ćelija, ali i ustanova za mlade naučnike.

“Izgradnja stanova košta oko sedam miliona evra, investitor je Evropska banka i naša država se za to zadužila. Najviše stanova, oko stotinak su površine od 35 kvadrata, tu su i stanovi od 50-ak kvadrata i manji procenat su veći stanovi od 80 kvadrata za porodice”, rekao je Arsenijević.

Stanovi, koji su namenjeni mladim naučnicima, zauzimaju površinu od 10.000 metara kvadratnih, a grade se u ulici Dimitrija Tucovića 2. Radovi na ovoj stambenoj zgradi bi trebalo, prema rečima Jedinice za upavljanje projektom pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i izvođača radova “Banković” iz Crne Trave, da budu gotovi krajem septembra, ali rektor smatra da će to ipak dočekati kraj godine.

“Izgradnja stanova je počela i poprilično je odmakla”, rekao je Arsenijević i dodao da su namenjeni mladim naučnim radnicima ispod 35 godina starosti, kao i naučnima koji žele da se vrate i žive u Kragujevcu.

Konkurs za dobijanje stanova će biti raspisan najverovatnije u aprilu mesecu ove godine, rekao je rektor Arsenijević, a kriterijumi za dodelu je odredila Evropska investiciona banka.

Ovaj projekat, u kojem se gradi stambena zgrada za mlade naučnike i naučni centar pri Univerzitetu u Kragujevcu, predstavlja najveću investiciju u domaću naučnu infrastrukturu, a traje već četiri i po godine.

Izvor: Tanjug

23/02/2015 19:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments