Uskoro prvi studenti forenzike u Novom Sadu

16/05/2016 10:20

Uskoro prvi studenti forenzike u Novom Sadu

Na Univerzitetu u Novom Sadu uskoro će se studirati i forenzika, a Centar za multidisciplinarne studije forenzike “Dr Arčibald Rajs” biće nosilac ovih master studija.

Master studije forenzike trajaće dve godine, a u planu je da se prvi studenti upišu školske 2016/2017. godine, dok je proces akreditacije ovog master programa u toku.

Za upis na ove studije, kandidati će tokom osnovnih akademskih studija morati da ostvare najmanje 240 ESPB.

U zavisnosti od odabranih izbornih predmeta studenti će steći znanje iz pojedinih užih oblasti forenzike: forenzičke hemije, forenzičkog inžinjerstva materijala, forenzičke biologije, digitalne forenzike, saobraćajne forenzike, forenzike u građevinarstvu i opšte forenzike. Nakon završetka studija stiče se akademski naziv Master forenzike sa naznakom zvanja iz odgovarajuće oblasti.

Ove master studije su namenjene onima koji će se baviti veštačenjem, dakle onima koji poseduju znanja iz određenih oblasti: medicine, saobraćaja, ekonomije… a ovde bi se detaljnije upoznali sa pravnim aspektima veštačenja, Krivičnim zakonikom, Zakonom o parničnom postupku itd.

Završetkom ovog studijskog programa, masteri forenzičari, u zavisnosti od odabranog bloka izbornih predmeta, trebalo bi da imaju mogućnost zapošljavanja u institucijama kao što su policija, vojska, bezbednosne agencije, osiguravajuće kompanije, tužilaštva, sudovi, kriminalističko – tehnički centri, banke, zatvor, institucije za prevenciju kriminala, forenzičke laboratorije, kao i u raznim drugim državnim i privatnim kompanijama.

16/05/2016 10:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments