Kada je napravljen prvi kompjuterski virus?

31/05/2018 14:25

Kada je napravljen prvi kompjuterski virus?

Prvi kompjuterski virus kreiran je 1971. godine i nazvan je Creeper.

Naime, ovaj virus je dizajniran bez namere da uništava.

Virus Creeper

Kada je cela era računara otpočela, naravno, pojavio se i prvi kompjuterski virus. Dizajnirao ga Robert Tomas 1971. godine, u “nemaliciozne” svrhe, u cilju ekisperimentisanja softverom, koji se samostalno replikovao na TENEX-u, operativnom sistemu.

Creeper je dobio naziv po zlikovcu iz poznatog serijala o Skubi Duu. Funkcionisao je ne samo kao samostalna replika, već bi se i nakon zaustavljanja određenog procesa u toku, uz poruku “I’m the Creeper: Catch me if you can” (Ja sam Kriper – zastašujući: Uhvati me ako možeš), uklonio i vratio nazad na sistem TENEX

Nakon Creeper-a, godinu dana kasnije, pojavio se i Reaper. Ovaj virus dizajniran je tako da samog sebe kopira i da briše Creeper, krećući se kroz ARPANET. U pitanju je prvi antivirus.

Prvi virus koji je otkriven kao slobodno rasprostranjen bio je Elk Cloner. Dizajnirao ga je 1982. godine, petnaestogodišnji Rič Skrent, kako bi zarazio Apple II računare.

U Pakistanu je 1986. godine napisan Brain, koji je bio široko rasprostranjen, a zauzimao je u IBM PC operativne sisteme.

Kako u to vreme internet nije bio u širokoj upotrebi, kao danas, virus se prenosi isključivo preko disketa, na PC-ju, na DOS operativnom sistemu. Pokretanje diska, dovodilo je do pokrertanja virusa, koji bi ispisao poruku “Welcome to the Dungeon” (Dobrodošli u tamnicu). Pored naziva, pojavio bi se kontakt autora virusa, kojeg je trebalo pozvati zbog “vakcinacije”. Odličan marketinški potez.

Danas su virus dobro poznati, otkrivaju se svakodnevno, a pretnju predstavljaju uglavnom onlajn.

31/05/2018 14:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments