Zbog čega ni jedan student nije položio ovaj ispit u januaru?

20/01/2015 11:03

Zbog čega ni jedan student nije položio ovaj ispit u januaru?

Ispit iz Kulturne istorije Srba na Filološkolm fakultetu u Beogradu koji se održao 16. januara ni jedan student nije položio. Profesor Milo Lompur, kod koga se polaže ovaj ispit, na ovako loš rezultat kaže da “očigledno nisu dovoljno učili, biće bolji u sledećem roku”.

milo-lompar

Profesor Milo Lompar

Za poslaganje ovog ispita, koji spada u drugu godinu studiranja, studenti moraju znati stilistiku i tematske osobine fresaka moravske škole, osobine moravske kuće, naslov prve teorijske knjige o muzici u Srbiji, njenog autora i datum kada se pojavila.

– Polažem ga već četvrti put. Zagarantovanu šesticu imaju samo studenti koji rade seminarski, ali kako profesor seminarski daje na bum, retko ko ugrabi priliku da ga zaista i radi. Ja sam, recimo, išla na sva predavanja, sem za Svetog Nikolu, a profesor je baš tog dana podelio teme za seminarski. Kad sam ga naknadno zamolila da radim seminarski, nije bilo ni govora da pristane – rekla je jedna studentkinja koja je i u ovom roku izašla da polaže.

– Da li je moguće da od nas 21 koji smo došli da polažemo 16. januara baš niko nije znao za prolaz – zapitala se ova studentkinja. Profesor Milo Lompar je rekao da je to i te kako moguće “kad studenti ne uče dovoljno”.

– Očigledno je da nisu bili spremni. Kod mene su pravila igre jasna. Studenti dobiju 12 pitanja i 45 minuta vremena da odgovore. Polovina je dovoljna za prolaz. Nema mesta subjektivnom ocenjivanju i procenama. Pitanja su iz knjige, sve je jasno, a ko smatra da je oštećen, može da se žali – rekao je profesor Lompar.

Studenti smatraju da su pitanja na ispitu previše zahtevna i da ih ipak nema samo 12. Na testu se nalaze pitanja od kojih svako ima po nekoliko potpitanja u kojima se zahtevaju godine ili datumi vezani za pitanje. Tačan je samo odgovor na ono pitanje na koje je tačno odgovoreno na svako potpitanje. Na primer, trećina jednog pitanja glasi “Prvo srpsko učeno društvo zvalo se… i osnovano je … godine.”

Polovina nekog drugog pitanja sa testa bilo je “Navedite naslov jedne od prvih teorijskih knjiga o muzici na našem jeziku, vreme kad se pojavila i ime njenog autora”.

Pravila Univerziteta u Beogradu podrazumevaju da fakltet mora da analizira uzroke zbog koji je loš uspeh na nekom ispitu i ako je prolaznost manja od 30 odsto na godišenjem novou mora se pronaći mehanizam za rešavanje tog problema. Do sada nije poznato da je neki profesor snosio neke posledice koje su oštrije od opomene.

Izvor: 24 sata

20/01/2015 11:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

5 Comments
najnoviji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
kosta
8 godine ranije

Svirate bre onu muziku koju ne znate, sta bi vi hteli?! Ja sam 60-o-godisnjak, ma poješću tu knjižicu od 300 stranica, odnosno samo 151 da bih imao jakih 50 posto tj prolaz.

Marko
8 godine ranije
Reply to  kosta

ako naucis pola knjige, ti ces svako pitanje da uradis 50%… sto znaci da nijedno pitanje neces do kraja da odgovoris= 0 poena LUL

Veljko
8 godine ranije

Ne razumem ako im je bilo baš to pitanje za prvo srpsko učeno društvo, student mora da zna kada je nastalo gde je nastalo i kako se zvalo.Student nije došao na fakultet da čuva ovce…

diabolik
9 godine ranije

Profesore tu nešto smrdi….

Ана
9 godine ranije

Професор Ломпар је један од најбољих предавача, праведан је човек и жели да помогне студентима.Запитајмо се да није проблем у нама.