Stokholm, London i Singapur najpametniji gradovi na svetu

01/12/2013 20:15

Stokholm, London i Singapur najpametniji gradovi na svetu

Po Networked Society City Index-u, koji objavljuje kompanija Ericcson i koji rangira svetske gradove na osnovu njihove zrelosti na polju ICT (informaciono-komunikacione tehnologije) i uticaja ICT na privredu, društvo i razvoj sredine, Stokholm je ”najpametniji” grad na svetu.

U ovogodišnji izveštaj, za razliku od prethodnih dodati su i neki novi parametri poput 4G i online transakcija. Rezultati istraživanja pokazuju da postoji povezanost između razvoja ICT i razvoja samih gradova.

networked society city index

Stokholm, London i Singapur zauzimaju prva tri mesta, a među prvih deset su i Pariz, Kopenhagen, Oslo i Njujork. Stokholm je na prvom mestu zbog kvalitetne ICT infrastrukture, kao i visoke penetracije pametnih telefona i razvijene ”broadband” veze.

Razne informaciono-komunikacione tehnologije su platforma za kolaboraciju između kompanija, javnog sektora i stanovništva, koja stimuliše razvoj specijalizovanih i dinamičnih servisa za informisanje. Kompanije i državne institucije na ovaj način mogu efikasno raspoređivati resurse i nuditi zajednička rešenja građanima, koja samostalno ne bi mogli da sprovedu.

Networked Society City Index obuhvata 31 grad: Stokholm, London, Singapur, Peking, Buenos Aires, Kairo, Kopenhagen, Nju Delhi, Helsinki, Moskva, Njujork, Seul, Daka, Hong Kong, Istanbul, Džakarta, Johanesburg, Karači, Lagos, Los Anđeles, Manila, Meksiko Siti, Majami, Mumbaj, Oslo, Pariz, Sao Paolo, Šangaj, Sidnej, Tajpej i Tokio.

Izvor: IT rešenja

01/12/2013 20:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments