Da li da studirate ono što volite ili ono što će vam doneti posao

31/10/2014 13:01

Da li da studirate ono što volite ili ono što će vam doneti posao

Um ili srce – nikako da se pomire, a mi nikako da odlučimo koga da slušamo. Izbor fakulteta je jedna od najvećih odluka koje donosimo dok smo mladi.

Kako da odaberemo pravu stvar? Da li da slušate svoje srce i studirate nešto što stvarno volite, bez obzira na mogućnost zaposlenja, ili bi trebalo da birate “sigurnija” zanimanja? Donosimo vam činjenice “za” i “protiv” studiranja onog što volite i onog što će vas osigurati.

Opcija jedan: “Studirajte ono što volite”

Kada pitate studenta šta bi studirao kada bi mogao da bira posao, velika je verovatnoća da se odgovor ne bi poklapao sa onim što sada studira. Ovo se najčešće dešava zato što su im društvo nameće neke stavove, a većina tih stavova je vezana za studiranje onoga što će vam doneti siguran posao.

Ali da li se stvarno isplati studirati nešto što ne volite, samo da biste kasnije radili i posao koji verovatno nećete voleti? Teško je zaposliti se u bilo kojoj branši, pa možda nije loša ideja bar studirati ono što volite.

Ukoliko ste zaista zainteresovani za nešto, to je najsigurniji put do uspeha. Kao što je Stiv Džobs rekao: “Jedini način da postignete nešto jeste da volite to što radite”.

Dugoročno gledano, za vas je bolje da studirate ono što volite. Proste stvari, poput sreće i ispunjenja, zavise od našeg izbora karijere, a ne samo od materijalnog stanja – istraživanja su pokazala da nema mnogo povezanosti između toga koliko smo plaćeni i koliko smo zadovoljni poslom.
Činjenica je da postoji malo razloga da ne studirate ono što volite. Sva zanimanja postoje sa razlogom i ukoliko vi ne upišete to što volite, neko drugi hoće, a najgore je videti nekog drugog kako radi vaš posao iz snova i odlično mu ide.

Opcija dva: “Treba biti realističan”

Fakultet bi trebalo da bude rad na nečemu što volite, zar ne? Pa, možda i ne. Kada odaberete da studirate nešto što volite, možda se i nećete toliko usrećiti.

Kada ste na fakultetu, vi ulažete mnogo novca u svoju budućnost. Ne morate da znate mnogo o ulaganju, ali sigurno znate da bi ona trebala da se isplate. Vaša diploma je dugoročno ulaganje gde profitirate znanjem.

Tako, na primer, ukoliko umete sa brojevima, ali vaša strast je putovanje, ako se odlučite da studirate geografiju ili turizam, to može biti greška. Kada diplomirate možda ćete shvatiti da ne možete da iskoristite svoju diplomu na pravi način. Možda u oglasima za posao traže nekoga sa vašim matematičkim veštinama – a vi nemate diplomu koja ih dokazuje i kvalifikuje vas za prijavu.

Morate da napravite razliku između onog što vas interesuje i vaših jačih strana koje mogu da vam donesu dobru karijeru. Zato ne treba mešati hobije i ono za šta ste talentovani, i treba da igrate na vaše jače strane, a ne na vaše strasti. Ukoliko imate sreće i to dvoje se poklope, onda odlično. Ali imajte u vidu da će sa pravim poslom uvek biti vremena i za ono što volite.

Šta vi mislite? Da li je bolje studirati nešto što volite ili treba biti realističan i birati ono što će vam doneti karijeru?

31/10/2014 13:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments