Život u studentskom domu privilegija

14/04/2014 16:09

Život u studentskom domu privilegija

Privilegiju da stanuje u studentskom domu ima tek svaki deseti viskoškolac koji pohađa jedan od 13 fakulteta Kragujevačkog univerziteta.

Od 7.000 studenata koji nisu iz Kragujevca, samo 634 je u domu. Ostali su prinuđeni da žive kod privatnih stanodavaca i da plaćaju visoke kirije, koje kragujevačkim gazdaricama donesu oko sedam miliona evra godišnje.

Kako najavljuju u Studentskom centru, posle višegodišnjeg odlaganja, u roku od dva meseca biće izabran izvođač koji će graditi novi paviljon sa 150 mesta.

”Konačno će početi gradnja novog paviljona koji se finansira iz kase Evropske banke za obnovu i razvoj. Nova zgrada će imati pet spratova i koštaće 90 miliona dinara. Rok za završetak radova je 210 dana”, kaže direktor Studentskog centra Mlađan Dimitrijević.

Svake godine nakon konkursa oko 400 prijavljenih studenata ostane ispod crte. Za sobu prve kategorije studenti mesečno plaćaju 1.860, a za treću kategoriju 1.248 dinara. Ishrana za ceo mesec, za sva tri obroka, u studentskoj menzi košta 5.130 dinara. Hrana može da se plaća i zasebno, za doručak 40, ručak 72 i večeru 59 dinara.

Većina koja nije u domu, izdvaja veliki novac za smeštaj i ishranu. Student iz unutrašnjosti roditelje košta oko 300 evra mesečno, bez troškova koje traži fakultet. Nena Luković je iz okoline Arilja, studentkinja je druge godine Ekonomskog fakulteta i živi u privatnom smeštaju.

”Sobu plaćam 100 evra. Sa komunalijama to je 140 evra mesečno. Sama se hranim, ili mi roditelji pošalju namirnice, ili sama kuvam. Za to mi treba još oko 100 evra. Ostali troškovi su 80 evra, tako da mi mesečno treba najmanje 320 evra”, priča Nena Luković.

Sanja Raković takođe studira ekonomiju, došla je iz Gorančića kod Guče. Stanuje privatno i žali za smeštajem u domu.

”Lepše je u domu, jer smo tamo svi zajedno, a tu je i menza… Ovako, moram da se snalazim i za hranu, da mislim o plaćanju komunalija. Često nemam vremena da odem od stana do menze, a to me dodatno košta. Potrebno je više mesta u domu”, kaže Sanja Raković.

Izvor: Blic

14/04/2014 16:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments