Raspisan konkurs za studiranje u Sloveniji

17/01/2018 16:22

Raspisan konkurs za studiranje u Sloveniji

Republika Slovenija, odnosno njen Centar za mobilnost i evropske programe obrazovanja i obuke (CMEPIUS), objavio je konkurs za dodelu 378 stipendija stranim studentima i postdiplomcima za narednu školsku godinu.

Konkurs obuhvata 18 zemalja sveta s kojima Slovenija ima bilateralne sporazume o saradnji u oblasti obrazovanja, a među njima je i Srbija, za koju je predviđena dodela 18 stipendija.

Na konkurs mogu da se jave studenti do 26, a postdiplomci do 30 godina starosti, koji žele da provedu na nekom od slovenačkih univerziteta između tri i deset meseci i tamo studiraju ili rade istraživanja.

Konkursom je previđeno da, pre konkursanja, zanteresovani sami izaberu visokoškolsku ustanovu na kojoj žele da studiraju, apliciraju i dobiju pismo o prihvatanju te aplikacije.

Studiranje u Sloveniji

Studije su na slovenačkom jeziku, a uz mesečnu stipendiju od 296 evra, obezbeđen je i smeštaj u studentskom domu, u vrednosti od 150 do 200 evra, bonovi za ishranu u studentskim menzama u vrednosti od 52 evra mesečno i zdravstveno osiguranje od 125 evra.

Detaljnije informacije o ovom programu stipendija zainteresovani mogu naći OVDE.

Svu dokumentaciju kandidati dostavljaju Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, koja će potom nominacije kandidata sa propratnom dokumentacijom proslediti CMEPIUS -u.

Rok za prijavu je kraj marta, a rezultati će se znati već krajem maja i početkom juna.

17/01/2018 16:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments