EU priznanje za Medicinski fakultet

27/10/2014 13:07

EU priznanje za Medicinski fakultet

Iako je u Srbiji u poslednje vreme nezadovoljstvo uslovima visokog obrazovanja dosta poraslo, iz inostranstva stižu priznanja.

Evropska asocijacija za standard doktorskih studija Orfeus dodelila je sertifikat Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Akreditaciju po standardima Evropske unije dobijaju medicinski fakulteti koji nose razvoj nauke u Evropi, a upravo tu akreditaciju je dobio Medicinki fakultet Univerziteta u Beogradu.

Dekan fakulteta Nebojša Lalić rekao je da su ponosni što se Medicinski fakultet našao u društvu prestižnih univerziteta poput Kopenhagen, Karolinska i drugih.

Doktorske studije na fakultetu traju najmanje tri godine, a najviše šest plus jednu godinu.

Studije su okrenute istraživanjima i objavljivanju radova u međunarodnim časopisima, a komisija koja pregleda istraživanja mora imati i jednog člana komisije iz zemlje ili inostranstva koji nije iz sredine u kojoj se rade doktorske studije.

Ovi uslovi obezbeđuju stvaranje kompetentnih istraživača koji se mogu kvalitetno uključiti u podelu rada u naučnoj zajednici i aplicirati za projekte u inostranstvu.

Radovi su otvoreni i izloženi kritici međunarodne zajednice i to predstavlja suštinu cele priče.

Doktorske disertacije mogu se objavljivati samo na engleskom jeziku, što mlade naučnike brže integriše u međunarodnu naučnu zajednicu, kažu sa fakulteta.

Izvor: RTS

27/10/2014 13:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments