Protest studenata zbog stipendija

09/07/2013 12:54

Protest studenata zbog stipendija

Novi zakon o učeničkom i studentskom standardu predviđa da od sledeće školske godine na stipendije imaju pravo studenti sa prosekom većim od 9.0 umesto 8.50 kao što je do sad bilo.

Studenti u Novom Sadu su ogorčeni ovom odlukom, odlučili da pokrenu peticiju koja će poništiti novi zakon.

“Peticija se prikuplja na mnogim fakultetima u Novom Sadu, takođe probaćemo da stupimo u kontakt sa drugim Univerzitetima. Trenutno je oko 3.000 studenata potpisalo peticiju, ova odluka Ministarstva prosvete samo šteti studentima.” kaže Strahinja Inić, prodekan Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Iz Novosadskog Univerziteta kažu da se uspeh studenata znatno povećao od kada je Bolonjskim procesom olakšano savlađivanje gradiva, to je razlog za povećanje proseka za stipendije.

“Mi smatramo da je socijalno-ekonomski status studenata deo cele priče i da oni snose finansijski teret, jer je studiranje danas veliki problem. Dobrim studentima treba omogućiti da dobiju stipendiju, a prosek 8.50 jeste dobar” navodi prorektorka za nastavu, Zita Bošnjak.

Ministarstvo prosvete nije preduzelo nikakve mere kako bi se našao kompromis sa studentima, protest studenata je i dalje u toku.

09/07/2013 12:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments