U toku je ispit, rešite mi zadatke na Fejsu

03/04/2014 21:27

U toku je ispit, rešite mi zadatke na Fejsu

Student jednog fakulteta u Beogradu je usred kolokvijuma slikao zadatke telefonom i okačio ih je na Fejsbuk.

“Još 1h traje kolokvijum. Je l‘ može neko da uradi”, napisao je uz fotografiju dva zadatka koju je postavio na Fejsbuku. Ubrzo je stigao i odgovor. Izvesni S. B. uspeo je da uradi jedan zadatak i rešenje je ispisao na ovoj društvenoj mreži kako bi pomogao kolegi prevarantu. Tokom trajanja kolokvijuma, ovaj student nastavio je prepisku na Fejsbuku nonšalantno i bezbrižno, kao da je u tom trenutku sedeo u bašti kafića.

Varanje na ispitima uz pomoć savremenih tehnologija postala je prava pošast sa kojom fakulteti sve teže izlaze na kraj. Na Ekonomskom fakultetu u Beogradu zbog toga su nedavno zabranili posedovanje mobilnog telefona tokom ispita i proglasili to za disciplinski prekršaj.

”Kazna ide od strogog ukora do nekoliko sedmica zabrane polaganja ispita. I pored toga, posle svakog roka uhvatimo i kaznimo od 10 do 15 studenata. Kao član disciplinske komisije na Univerzitetu, uvideo sam da je varanje sve masovnija pojava. Imali smo primere da studenti uplaćuju novac na žiro-račun banke da bi im neko preko mobilnog telefona čitao rešenja” priča za Blic prof. dr Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Ni problem bubica nije moguće u potpunosti rešiti. Iako je većina fakulteta postavila ometače frekvencija, nove bubice na tržištu uopšte ne reaguju na njih – ističe Boričić.

”Zato najviše treba raditi na podizanju svesti studenata. Radi toga smo uveli da studenti prve godine potpišu „ugovor” u kome se obavezuju da neće varati. On nema pravnu, već moralnu težinu”, kaže on.

Iz upotrebe, bar kad je reč o Niškom univerzitetu, nisu izašle ni klasične puškice.

”Najviše studenata i dalje hvatamo sa ceduljicama. Mislim da iskusnom profesoru nije teško da uhvati prevaranta. On po pravilu pilji u profesora, pomera glavu u stranu ukoliko ima bubicu u uhu, često podiže pogled sa papira, nije koncentrisan, deluje ukočeno. Ni u jednom pravilniku za sada nismo predvideli stroge sankcije za varanje”, priča prof. dr Dobrica Živković, prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu.

Koliko je varanje uzelo maha, pokazuje i to što se ispred fakulteta gotovo svakodnevno mogu videti oglasi za iznajmljivanje bubica, dodaje Dragana Ćorić, profesorka Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

”Živimo u vreme instant znanja. Stoga je poslednjih godina raširena praksa izdavanja bubica, a koriste se i neke aplikacije na mobilnim telefonima. Kazna ide do udaljenja sa fakulteta do godinu dana”, zaključuje profesorka Ćorić.

Izvor: Blic

03/04/2014 21:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments