Novi Sad: Ove godine upis 15.087 studenata

01/06/2014 10:43

Novi Sad: Ove godine upis 15.087 studenata

Na Novosadski univerzitet ove godine moći će da se upiše 15.087 studenata, što je više nego prethodne godine.

Na prvom nivou studija ima 9.039 slobodnih mesta, na master studijama 5.187, dok će doktorske studije moći da upiše 807 studenata

Na sednici Senata Univerziteta u Novom Sadu odlučeno je i da se školarine neće povećavati, odnosno da će biti na nivou prošlogodišnjih.

Nakon proslave velike mature čime su obeležili kraj srednjoškolskog obrazovanja, maturante krajem juna očekuju prijemni ispiti za upis na neki od 383 smera koje nudi novosadski univerzitet.

Među fakultetima za koje svake godine vlada najveće interesovanje jesu Pravni i Fakultet tehničkih nauka. Na tim fakultetima kažu da je razlog tome što mladima nakon studija nude najbolje šanse za zaposlenje.

“Ispostavilo se da su inženjeri, posebno inženjeri koji se školuju na FTN-u dosta su traženi na tržištu rada, a to pokazuje i činjenica da naši studenti još za vreme studiranja, od neke druge-treće godine, obavljaju stručnu praksu, to im pruža mogućnost da rade u nekom realnom poslovnom okruženju, i pritom da zarade za džeparac”, objašnjava za RTV Marija Nenadović, portparolka Fakulteta tehničkih nauka.

Dekan Pravnog fakulteta Ranko Keča navodi da je obrazovanje na tom fakultetu do te mere široko da omogućava zaposlenje u oblasti pravosuđa, sudstva, tužilaštva, advokature, državne uprave u najširem smislu, policije, i da se studenti sa tog fakulteta zapošljavaju u velikim privrednim sistemima.

Od ukupno 9.039 slobodnih mesta na prvom nivou visokih studija, nešto više od 5.000 su budžetska. Iako se ove godine školarine na fakultetima neće povećavati, za mnoge roditelje one su i dalje preveliki izdatak, tako da studenti često biraju da li da upišu fakultet koji ih zanima ili koji nudi znanje potrebno na tržištu.

Od ukupno 15.087 slobodnih mesta na Novosadskom univerzitetu za ovu godinu, 5.187 rezervisana su za master studije i 807 za doktorske.

U tu kvotu uključeni su i određeni studijski programi koji još uvek čekaju odluku o akreditaciji.

Izvor: RTV

01/06/2014 10:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments