Korisni saveti za učenje

05/04/2023 12:27

Korisni saveti za učenje

Novi ispitni rok predstavlja savršenu šansu za bolje rezultate. Očekuje vas brdo ispita, a vremena je malo i možda su vam potrebni dodatni podsticaji. Pročitajte i otkrijte načine na koje možete poboljšati vašu tehniku učenja.

Postavite cilj

Mnoga istraživanja sugerišu na postavljanje ciljeva i prioriteta pri učenju. Ovo može biti odlična strategija koja će doneti pozitivne rezultate. Najbitnije je da postavite sebi ključna pitanja, kao što je na primer realnost postizanja cilja, koliko vremena i truda treba da uložite u ostvarenje cilja? Ukoliko ste zadovoljni odgovorima na ova pitanja i ciljevima koje ste sebi postavili, napravite plan učenja u skladu sa tim.

Pogledajte još: Saveti za bolje učenje i brže pamćenje

Izrada plana

Vreme je dragoceno. Studentima je ova fraza najjasnija. Koliko puta vam se desilo da učite celu noć pred ispit? Kasno je za postizanje željenog cilja. Ključ za prekidanje kruga loše organizacije, je razmišljanje i planiranje unapred – stvorite efektivan plan učenja. Plan će vam pomoći u organizaciji i uštedeće vam preko potrebno vreme, a oslobodiće vas i onog groznog osećaja u stomaku noć pred ispit.

Pauze u toku učenja

Svakome je potreban predah. Ne opterećujte se previše, jer postoji određeni nivo koncentracije koji koristimo. Ukoliko ne pružite sebi vreme za odmor i ne napravite pauzu, nećete postići pozitivne rezultate. Prošetajte, udahnite svež vazduh ili idite u teretanu. Možda će se javiti osećaj griže savesti, ali sve je u redu, nakon pauze, funkcionisaćete mnogo bolje.

Pogledajte još: Kako učiti brže?

Prihvatite nove tehnologije

Učenje više ne podrazumeva višečasovno sedenje na podu uz skripte, knjigu, markere i olovke. Ono je i dalje tu, ali danas, uz postojanje onlajn alatki, društvenih mreža, blogova, i mobilnih aplikacija, protok informacija je brži nego ikad.

Testirajte sebe

Strah da smo zaboravili važne informacije na dan ispita ume da bude neprijatan. Rešenje je psihička priprema. Testirajte se kroz kvizove na Internetu, ili zamolite nekog prijatelja da vam sastavi mali test. Što više vežbate, bolji ćete biti.

Pogledajte još: Koje je najbolje vreme za učenje?

Budite pozitivni

Vaš stav uticaće na ostvarenje ciljeva. Prestanite da izgovarate fraze poput: ja to ne mogu ili neću stići, pa neću ni da se trudim. Fokusirajte se na zadatke i načine na koje najbolje možete da ih sprovedete. Pozitivne misli dovešće vas do pozitivnih rezultata.

Konsultujte profesore

Ukoliko imate nedoumice i pitanja , najbolje što možete da uradite je da se posavetujete sa profesorom. Na ovaj način rešićete problem i pokazaćete interesovanje za predmet i gradivo, koje će profesor ceniti.

05/04/2023 12:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments