Koji su najbolji gradovi za studiranje?

13/10/2013 14:00

Koji su najbolji gradovi za studiranje?

Pariz, glavni grad Francuske, izabran je za najbolji studentski grad, dok je na drugom mestu London, prestonica Velike Britanije.

Lista najboljih studentskih gradova sastavljena je po 14 kriterijuma, koji pokrivaju 5 ključnih oblasti: rangiranje univerziteta, različitost studenata, kvalitet života, troškove života i aktivnost poslodavaca.

Da bi grad mogao da zauzme mesto na ovoj listi mora imati više od 250.000 stanovnika, i najmanje 2 univerziteta rangirana na listi ”Svetski univerziteti QS-a” (QS World University List).

Najboljih 10 gradova po ovoj listi su: Pariz, London, Singapur, Sidnej, Cirih, Melburn, Hong Kong, Boston, Montreal i Minhen.

london

Najbolje plasirani gradovi ne vode u svim kategorijama, a najčešći problem kod akademskih prestonica su visoki troškovi života.

Pariz ima 17 rankiranih univerziteta, dok London ima jedan više. Ali niže cene školarina, visok kvalitet života i progresivna studentska zajednica stavljaju ovaj grad na prvo mesto.

London se najbolje plasira po aktivnosti poslodavaca i različitosti studenata. Na drugom mestu je završio zvog visokih troškova života i školarina, kao i nižeg kvaliteta života.

singapur

Trećeplasirani Singapur je ostvario velik napredak u odnosu na prošlu godinu, iako ima samo dva rangirana univerziteta. Najbolje se plasira po kvalitetu života i aktivnosti poslodavaca.

13/10/2013 14:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments