Kako studirati na Harvardu

10/11/2014 11:32

Kako studirati na Harvardu

Studiranje na Harvardu za mnoge od nas deluje nedostižno, a jedan od glavnih razloga je to što je uvreženo mišljenje da je za to potrebno dosta novca.

Ipak, slučaj Bogdana Gecića se razlikuje – on je diplomirao pravo na ovom univerzitetu, a da nije platio ništa.

On kaže da je znao da će mu biti potreban dobar prosek, pa se zato trudio da ima što bolje ocene na Pravnom fakultetu u Beogradu. Nakon što je diplomirao, 2010. godine se upisao na Pravni fakultet na Harvardu, koji je završio i Barak Obama.

Bogdan Gecić. Foto: samardziclaw.rs

Bogdan Gecić. Foto: samardziclaw.rs

Bogdan kaže da je bilo teško, ali da se isplatilo. Sistem ocenjivanja je potpuno drugačiji od onog u Srbiji – tamo se ocene rangiraju u odnosu na najboljeg studenta, što predstavlja veliki izazov za studente. On kaže da je odmah nakon diplomiranja dobio posao u Briselu.

Na Harvardu vam kvalitetno obrazovanje otvara mnoge opcije. Bogdan kaže da će oni uraditi sve da vam pomognu da odmah nakon diplomiranja dobijete posao, a kaže da su bitni i kontakti koje ostvarite tokom studiranja jer tamo predaju svetski stručnjaci iz raznih naučnih oblasti.

Bogdan je ipak odlučio da se vrati u Beograd jer, kako kaže, vezan je za njega i želi da svoje znanje upotrebi u svojoj zemlji.

Iz Srbije je samo 250 ljudi završilo studije na Harvardu. Svi misle da je za studije na Harvardu potrebna veza ili novac, ali ono što se zapravo ceni je trud, znanje i pamet. Ukoliko prođete njihove testove, novac postaje nebitan jer će vaše studiranje finansirati oni, a takav slučaj je bio i sa njim, priča Bogdan, koji kaže da će rado pomoći mladima ukoliko imaju želju da studiraju na ovom prestižnom univerzitetu.

Izvor: 24 sata

10/11/2014 11:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments