Kako se pripremiti za prijemni ispit iz matematike?

16/05/2016 16:37

Kako se pripremiti za prijemni ispit iz matematike?

Prijemni za fakultete se bliže, pa je sada do ispita ostalo manje od dva meseca. Maturanti koji su odlučili na kom će fakultetu da nastave usavršavanje svog znanja pripremaju se već odavno, kako bi što bolje uradili testove i sebi obezbedili mesto na željenom fakultetu.

Međutim, postoje i oni koji još uvek nisu počeli da se spremaju za ovaj ispit zrelosti i odgovornosti, ali i za njih još uvek ima nade.

Za uspešno položen ispit ključno je da imate unapred pripremljenu strategiju, odnosno način na koji ćete da ostvrite cilj – položite prijemni ispit.

Iako izgleda nemoguće pripremiti se za prijemni ispit za manje od dva meseca, uz pomoć OKmatematike i nekoliko jednostavih taktika i to je izvodljivo.

7 dokazanih i proverenih saveta za organizaciju pripremanja prijemnog ispita iz matematike

Budite realni

Za početak, potrebno je da budete svesni šta želite da upišete, koliko je zahtevno položiti prijemni za taj fakultet i šta vam je potrebno da biste ostvarili taj cilj.

Nakon toga se morate dobro informisati o upisu, gde vam najviše odgovara da konkurišete, koliko bodova su na prethodnom prijemnom za taj fakultet imali prvi na listi i poslednjih primljeni, i razmislite da li možete da postignete broj poena koji vam je potreban za upis.

Takođe, potrebno je da saznate koji zadaci iz matematike su se pojavljivali na prijemnim ispitima u prethodnim uspisnim rokovima na fakultetima o kijima razmišljate.

Na OKmatematici ćete pronaćči sve rešene zadatke iz matematike sa prethodnih prijemnih ispita za tehničke fakultete, što će vam začajno olakšati posao kada razmšljate koji fakultet da upišete.

Kako početi učenje za prijemni iz matematike?

Nije toliko bitno kad krećemo – bitnije je da sve završnim 10tak dana pre ispita, jer su poslednji dani ispunjeni nervozom i panikom, pa tada mozak mnogo slabije upija informacije i na te dane ne treba previše ni računati, kada je učenje u pitanju.

Osmislite svoj sistem rada, pažljivo uradite svaki zadatak, a ne da mislite da ste to usvojili i naučili, pa kada se za 20 dana vratite na taj zadatak da imate osećaj kao da ste ga videli prvi put u životu.

Da li je prijemni ispit težak?

Prijemni ispit nije težak, ali mu se mora prići ozbiljno i odraditi maksimalno, u skladu sa svojim mogućnostima. To možete uraditi sami ili uz nečiju pomoć-

Ako se tako desi – onda će uživanje u raspustu biti kompletno, a polazak u nocu školu e biti sa više elana i ambicija.

Uz OKmatematiku priprema za prijemni ispit iz matematike postaće zabavna i krajnje efikasna. Sve je online i dostupno kad god vam zatreba pomoć u učenju.

Tajna je u vežnanju

Učenje i napredovanje u matematici se može upotrediti sa sportom. Svakodnevni naporni treninzi daju rezultate. Najpoznatiji svetski golfer, Tajger Vuds, rekao je da ga je u danima kad je najviše trenirao i sreća najviše pratila.

Analogno tome, više urađenih zadataka smanjuje mogućnost da nas nešto neprijatno iznenadi na prijemnom ispitu.

Naravno, ne treba po svaku cenu juriti kvantitet, jer je bolje uraditi manji broj zadata, a znati zašto je to tako i kako smo došli do rešenja.

Zadatke ćemo rešavati tako što ćemo videti šta je poznato i na osnovu toga i znanja koja smo pre stekli ćemo stići do napoznatog, odnosno onog šta tražimo. Zvuči prosto – zato što i jeste tako!

Na OKmatematici ćete pronaći nekoliko video-lekcija sa rešenim zadacima i jasnim i detaljnim uputstvima kako da ih uradite.

Odredite sebi termin kada ćete učiti

Neka naučna istraživanja pokazala su da je najbolje vreme za učenje u periodu između 14 i 18 časova. Tada najefikasnije uče oni koji dan započinju u 7 časova ujutru i koji imaju redovne obroke u toku dana.

Naravno, u zavisnosti od toga kada ustajete i kada ležete, kakve su vam životne navike i kako vam izgleda svakodnevica, vreme za učenje može svakome biti drugačije. Zbog toga bi trebalo uvesti sebi neki redosled obaveza u koje se svrstava i učenje – i onda to poštovati.

Vizualizujte sadržaje

Prilikom učenja obratite pažnju na grafikone, dijagrame i druge grafičke prikaze. Informacije koje vežemo za određene vizuelne sadržaje duže ostaju u našem sećanju, pa bi vam tako ova metoda mogla pomoći prilikom pamćenja zahtevnijih informacija.

Vizuelnog sadržaja na OKmatematici ne nedostaje, samim tim biće vam mnogo lakše da zapamtite određene pojmove, procese izrade zadataka, s obzirom na to da je ovo specijalno razvijena platforma za učenje matematike kreirana kako bi svaki polaznik savladao bilo koju oblast matematike na lakši i zanimljiviji način, uz multimedijalne video-lekcije sa objašnjenim postupcima izrade zadataka, lice chat konsultacije sa profesorima, stalan i neogradničen pristup materijalima i još mnogo toga!

Učenje završite bar jedan dan pre prijemnog ispita

Ostavite određeni period za ponavljanje gradiva, ponvno provežbavanje zadataka, a dan pred ispit ostavite za relaksaciju, odmor, sređivanje misli… U potpunosti zaboravite na matematiku, formule, pitanja i zadatke. Opustite se i uživajte u danu.

Nemojte se opterećivati svojim rezultatima jer tek onda nećete ništa uraditi. Budite staloženi i spremite i rezervne opcije, jer uvek postoji mogućnost da ne upišete željeni smer. Rezervno rešenje može da bude nešto slično željenom zanimanju.

Ukoliko želite da se pripremite za polaganje prijemnog ispita iz matematike na zabavan, efikasan i krajnje inovativan način, OKmatematika će vam to pružiti. Pored toga, uštedećete znajnu svotu novca.

Većina fakulteta prošle godine je držala pripremne časove za prijemni ispit, a cene tih časova su se kretale od 4.800 dinara do čak 60.000 dinara – što nije ni malo naivan iznos za buduće brucoše.

Polaganje prijemnih ispita sada je dodatan udar na kućni budžet. Zato su cene na OKmatematici pristupačne svakome, dok je kvalitet pruženih usloga u potpunosti neprevaziđen.

U okviru portala OKmatematika možete pronaći testove iz matematike sa prijemnih ispita iz prethodnih upisnih rokova, sa svih fakulteta na kojima se polaže matematika! Takvi ili slični testovi i zadaci očekuju i vas na prijemnom ispitu i zato počnite da se pripremate na vreme.

16/05/2016 16:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments