Izložba u Pedagoškom muzeju – Kako je stradao Beogradski univerzitet

26/11/2014 14:13

Izložba u Pedagoškom muzeju – Kako je stradao Beogradski univerzitet

Ne zna svako da je najstariji univerzitet u Srbiji, Beogradski univerzitet, više puta granatiran tokom Prvog svetskog rata. O tim događajima svedoči izložba pod nazivom “Bombardovanje Univerziteta u Beogradu 1914”, koja se nalazi u Pedagoškom muzeju u Beogradu.

Izložba je zasnovana na osnovu svedočanstva tadašnjeg rektora univerziteta, Đorđa Stanojevića.

Tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, Univerzitet u Beogradu je prestao sa radom i trpeo velike materijalne gubitke. Tokom granatiranja poginulo je sedam nastavnika i oko trista studenata.

O granatiranju tokom leta 1914. godine u Prvom svetskom ratu svedoče beleške i album fotografija tadašnjeg rektora univerziteta Đorđa Stanojevića, koji prikazuju samo delić štete koju je nanelo bombardovanje.

On je i svojim rečima posvedočio o pljačkanju i pustošenju univeziteta u to doba. Oni je tada u stvari prvi put fotografisao i može se smatrati začetnikom naše naučne fotografije i fotografija u boji. On je u Pariz poslao 21 fotografiju sa svojim sećanjem na to vreme, i to je u stvari bio povod da se taj dnevnik integralno objavi. Objavio ga je “Ilustrasion”, a predgovor je napisao “Lisjen Poenkare”, objasnila je Branislava Jordanović, autorka izložbe.

Na izložbi se mogu videti 21 fotografija, maketa Kapetan Mišinog Zdanja, odnosno maketa univerziteta, kao i hemijske zbirke. Posebno su zanimljivi katalozi na osnovu kojih je Hemijski fakultet tada naručivao opremu za svoje laboratorije.

To je bilo 1912., 1914. godine i to su bili svetski poznati katalozi iz Londona, što ukazuje na to da je opremljenost fakulteta tada bila na zavidnom nivou, rekla je autorka izložbe.

Direktor Pedagoškog muzeja u Beogradu Božidar Zejak smatra da bi vredelo da tu izložbu vide ljudi u celoj Srbiji, te da ne bi bilo loše da se ona preseli u neki od muzeja u zemlji.

Za sada se izložba može videti samo u Beogradu, a traje do 28. novembra.

Izvor: RTS

26/11/2014 14:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments