Kako pobediti nervozu pred ispit?

22/09/2022 11:20

Kako pobediti nervozu pred ispit?

Nervoza pred ispit je sasvim normalan osećaj.

Međutim, taj isti osećaj može prouzrokovati određene teskobe pred sam ispit i rezultirati panikom, ali i neželjenim rezultatima.

Pobedite nervozu pred ispit

Napravite raspored ponavljanja i pridržavajte ga se. Na ovaj način ćete steći osećaj kontrole nad radom.

Nemojte izbegavati ponavljanje predmeta koji vam se ne dopadaju, koji su vam dosadni ili koji vam ne idu od ruke. Ispit iz tih predmeta vas svakako očekuje, te je od velike važnosti uključiti ih u proces ponavljanja. Proverite datum i vreme ispita, u slučaju da je došlo do nepredviđenih promena u zadnji čas.

Organizacija je ključna. Pripremite indeks i potrebne stvari za ispit. Potrudite se da ne učite celu noć uoči ispita, potreban vam je san i odmor, kako biste sutradan na ispitu bili odmorni i funkcionalni. Ne zaboravite da podesite alarm.

Samo pozitivno

Morate stvoriti pozitivnu energiju, pa tako razmišljajte kako će sve dobro proći. Zamislite kako se osećate samouvereno i opušteno tokom ispita. Pokušajte da zamišljate sa što više detalja. Izbegavajte negativne misli.

Pobrinite se da imate dovoljno slobodnog vremena pre ispita, kako biste se opustili i bolje pripremili. Dobar doručak je preporučljiv pred ispit, jer vam je potrebna energija. Kofein i energetska pića izbegavajte, jer mogu prouzrokovati veći osećaj nervoze.

Duboko dišite i recite sebi: “Ja ovo mogu!”

U slučaju da ispit ne položite, nemojte se stresirati, tu je sledeći ispitni rok.

22/09/2022 11:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments