Naftaške studije kreću od jeseni

05/06/2014 21:06

Naftaške studije kreću od jeseni

Nastavni program eksploatacije nafte i gasa dobio je akreditaciju i od jeseni će biti realizovan na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu.

Zrenjaninski gradonačelnik Ivan Bošnjak je istakao da je zvanično akreditaciono pismo predato Naftnoj industriji Srbije i da su stvoreni svi preduslovi da od naredne školske godine krene novi studijski program koji su zajedničkim naporima pokrenuli lokalna samouprava, Univerzitet u Novom Sadu i „Gasprom”.

„To je šansa za obrazovanje novih profila u našem gradu u skladu sa najmodernijim tehnologijama vezanim za eksploataciju nafte i gasa“, dodao je Bošnjak, napominjući da je ovim definitivno zaživela saradnja između ruskog Univerziteta u Uhti i zrenjaninskog Fakulteta.

Bošnjak je naglasio da će saradnja dve visokoobrazovne ustanove za posledicu imati zapošljavanje većeg broja Zrenjaninaca, jer je stvorena mogućnost da se od srednjoškolskog obrazovanja do master studija i doktorata, uz praktičnu obuku na postrojenjima i izvorištima, u neposrednoj blizini samog grada, unapređuju struka i znanje.

„Uz punu podršku NIS-a, odlučeno je da se ovo obrazovanje odvija na Tehničkom fakultetu, u Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija i Srednjoj tehničkoj školi, zbog dobre lokacije i tradicije, ali i svih drugih prednosti i odgovarajućih kadrova koji bi vrlo brzo mogli biti zaposleni“, naveo je Bošnjak.

Zamenik generalnog direktora NIS-a Andrej Šibanov kazao je da će kompanija i ubuduće ulagati u mlade talentovane učenike.

„Svoj benefit vidimo u školovanju mladih naučnika i njihovom naučnom razvoju. Ova saradnja obuhvata stipendiranje najuspešnijih, programe stažiranja i dodatnog usavršavanja i realizaciju zajedničkih naučno – istraživačkih projekata“, objasnio je Šibanov.

05/06/2014 21:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments