Finansijska kriza utiče na studente i fakultete

29/06/2013 17:40

Finansijska kriza utiče na studente i fakultete

Prijavljivanje za prijemni ispit na fakultetima je počelo. Na budžetu će ove godine biti 36.983 studenata za oko 1.000 studenata više nego prošle godine.

Školarine za samofinansirajuće studente su skoro ostale nepromenjene, veće školarine studente očekuju na geografiji, matematici i poljoprivredi. Najskuplje studije su na arhitektonskom fakuletetu čija školarina iznosi 240.000 dinara. Smanjenja školarina nema osim na Šumarskom fakultetu gde je smanjena za 5.000 dinara.

Tokom prvog dana prijavljivanja za prijemne ispite prijavilo se više od polovine studenata od broja koji se prima. Od ukupnog broja trećina studenata trebaće da obezbedi novac za studiranje.

“Naš fakultet je u poslednjih šest godina na niskom nivou po visini školarina” govori prodekan Geografskog fakulteta u Beogradu, on dodaje da se terenske prakse i ekskurzije studenti finansiraju samo delimično, a da ostatak pokriva sam fakultet.

Vladimir Bumbaširević rektor Univerziteta u Beogradu kaže da fakulteti imaju velike troškove koje je teško pokriti, on dodaje da je 10 fakuleteta dobilo opomene za račune vezane za grejanje, zbog koga su mogli da ostanu bez istog.

Dok će matematičari čekaju Savet fakuleteta njima je školarina povećana za 11.000 dinara, na Elektrotehničkom fakultetu dekan se pre sednice Saveta odlučio da se cene studiranja ne menjaju.

Oni fakulteti koji su uvažili preporuku ministarstva nisu povećali cene studiranja, takođe postoji obećanje od ministarstva koje će pružtiti sredstva  za investiciono održavanje.

Slobodan Stupar, pomoćnik ministra prosvete navodi da fakulteti koji nisu poslušali preporuku ministarstva da se protiv njih neće preuzeti nikakve zakonodavne mere.

29/06/2013 17:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments