Traže se izmene Zakona o vioskom obrazovanju

08/11/2017 15:53

Traže se izmene Zakona o vioskom obrazovanju

Iako je Zakon o visokom obrazovanju usvojen 27. septembra, akademska zajednica se pobunila tražeći izmene.

Konferencija univerziteta Srbije (KONUS), Nacionalni savet za visoko obrazovanje (NSVO) i Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) traže izmenu Zakona o visokom obrazovanju ili donošenje novog zakona, jer, kako se navodi, sadašnji Zakon “smanjuje dostignute standarde autonomije”.

“To je posebno vidljivo u kontekstu formiranja Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i drugih regulatornih tela sa izraženo pojačanim prisustvom predstavnika delegiranih od strane struktura izvršne vlasti i smanjenjem predstavnika iz redova poslenika univerziteta”, navedeno je u saopštenju upućenom Ministarstvu prosvete i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić.

U pismu je takođe navedeno da je učešće predstavnika Univerziteta u Nacionalnom savetu umanjen na 35%, a ocenjeno je da će izglasana rešenja negativno ostvariti i na ocenu rada autonomije i akademskih sloboda koju će Evropska asocijacija univerziteta u narednom izveštaju dati Univerzitetima u Srbiji.

Pismo su potpisali predsednik NSVO Dejan Popović, predsednik KONUS-a Vladimir Bumbaširević i predsednik SANU Vladimir Kostić.

Izvor: N1

08/11/2017 15:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments