Studentski krediti i stipendije – kako do njih?

04/09/2018 10:39

Studentski krediti i stipendije – kako do njih?

Uskoro počinju predavanja, a pored upisa i brojne dokumentacije, tu su i prijave za studentski kredit odnosno stipendiju.

Brucoši koji su upisali prvu godinu o trošku države, odnosno oni koji su “upali” na budžet, mogu da konkurišu za studentski kredit. Mesečni iznos kredita je 8.400,00.

Studenti na starijim godinama, sa visokim prosekom, mogu da konkurišu za stipendiju Ministarstva.

Studentski krediti i stipendije

Visina kredita je zamišljena i određena, tako da pokriva smeštaj doma, ishranu u studentskoj menzi i mesečnu cenu gradskog prevoza.

Kako bi konkurisali za kredit, brucoši moraju biti upisani na studije o trošku budžeta. Takođe, potrebno je da im je prebivalište na teritoriji Republike Srbije. Popunjen obrazac za konkurisanje, predaje se uz potrebne potvrde i dokaze.

Pored potrebne dokumentacije, potrebne su i izjave dvoje svedoka koji garantuju tačnost podataka. Sakupljena dokumentacija se predaje studentskoj službi fakulteta, a konačnu rang listu za celu Srbiju pravi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Mesto na rang listi zavisiće od proseka ocena u završnom razredu škole, kao i od visine porodičnih primanja.

Kredit se isplaćuje u deset mesečnih rata.

Diplomiraje u roku, sa prosekom ocena iznad 8,5, oslobađa diplomce od obaveze vraćanja kredita. Ukoliko se probije rok, prema kom je predviđeno da budžetski studenti diplomiraju, moraće da vrate kredit u celosti. Omogućena je otplata na rate.

Ministarstvo prosvete objavilo je konkurs za stipendije i kredite, a rok za prijavljivanje je od 01. do 31. oktobra.

04/09/2018 10:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments