Smanjene takse = veće školarine?

07/11/2014 11:12

Smanjene takse = veće školarine?

Ministarstvo prosvete je u nedavnom dogovoru sa studentima donelo preporuke prema kojima studenti više ne bi plaćali razne takse na fakultetima. Ovo povlači još jedno pitanje – da li će smanjenje taksi značiti povećanje školarine za sledeću školsku godinu?

Preporuka Minstarstva fakultetima glasi da najmanje prve dve prijave ispita, zatim prijava, izrada i odbrana završnih radova, kao i administrativni troškovi upisa i overe semestra ubuduće budu besplatni. Neki fakulteti već su usvojili ovu preporuku.

Milan Martić, dekan Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, rekao je da će na tom fakultetu ubuduće dve prijave biti besplatne i za budžetske i samofinansirajuće studente, a da su do sada tri prijave bile besplatne za budžetske studente, a za samofinansirajuće nijedna.

I u Nišu su usvojeni predlozi Ministastva – prodekan za nastavu Elektronskog fakulteta Zoran Perić rekao je da njihovi studenti ne plaćaju tri izlaska na ispit. Osim toga, kaže on, već godinama se nisu povećavale cene, a neke su čak smanjene zbog teške materijalne situacije.

Pod okriljem autonomije do sada je situacija na svakom fakultetu bila različita. Na nekim fakultetima se sve naplaćivalo, pa čak i prijem kod dekana.

Savetnik ministra prosvete Milovan Šuvakov rekao je da je to kao kada bi se plaćale kontrolne i pismene vežbe. On je izjavio da se na nekim fakultetima na master i doktorskim studijama naplaćivao izlazak na ispit i do dve-tri hiljade dinara, pa su tako studenti koji su sve u roku dali i bili na budžetu plaćali i preko 100.000 dinara troškova.

Iz Rektorata Univerziteta u Beogradu izjavili su da svaki fakultet ima različite troškove, kao i naknade koje Ministarstvo plaća.

Tako su fakulteti koji su imali veće troškove nego što je naknada Ministarstva pokrivala morali da naplaćuju više studentima, iako je na nekim fakultetima bilo i neopravdanih troškova, rekao je prorektor za finansije UB Miodrag Popović.

Fakulteti koji su usvojili preporuke Ministarstva imaće manje novca u kasi, pa bi posledica toga moglo biti povećanje cene školarine sledeće godine.

Fakulteti koji ne budu poštovali odluke univeziteta biće kažnjeni, a proveravaće ih prosvetni inspektori za visoko obrazovanje kojih trenutno ima samo tri.

Izvor: RTS

07/11/2014 11:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments