Traže olakšice uoči početka studentske godine

30/08/2013 16:50

Traže olakšice uoči početka studentske godine

Studentska konferencija univerziteta Srbije zatražila je da uslov za narednu godinu ostane 48. a ne 50. bodova i da broj ispitnih rokova ostane šest a ne pet kako je planirano.

Javna rasprava o izmenama Zakona o visokom obrazovanju i dalje traje, a predstavničko telo studenata univerziteta Srbije zatražilo je da svim studentima koji su u protekloj godini imali 60 ESPB i rangirali su se u okviru određene kvote, omogući da sledeću školsku godinu budu na budžetu ili da u potpunosti budu oslobođeni plaćanja školarine.

Akademci traže da svi studenti koji su ostavrili 48 bodova, a nisu uspeli da se rangiraju u određenoj kvoti budu oslobođeni cele ili dela školarine. Takođe traže da se sticanje stipendije Ministarstva prosvete sa proseka 9.00 vrati na 8.50.

Studenti u otvorenom pismu zahtevi uđu u proceduru izmena i dopuna zakona jer od prethodne izmene, pre godinu dana, nije izvršena reforma koja bi opravdala smanjenje ispitnih rokova i povećanje bodova neophodnih za budžetsko studiranje.

“Našim aktivnostima trudićemo se da pomognemo u rešavanju najkrupnijih sistemskih problema vezanih za mlade visokoobrazovane ljude, ali želimo da istaknemo da država i društvo treba da nam budu partneri u rešavanju istih.” navodi se u otvorenom pismu studenata. U pismu se takođe navodi da će se pokrenuti potpisivanje peticija kojom će se tražiti rešavanje svih problema.

Izvor: Blic

30/08/2013 16:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments