Besplatno studiranje u Americi

16/12/2014 11:39

Besplatno studiranje u Americi

Sve više mladih želi da studira u inostranstvu. Za one koji u planu imaju studiranje u Americi postoje stipendije koje omogućavaju besplatno školovanje u toj zemlji.

Nakon održavanja Dana američkih koledža (15. decembra u sali Amerikana u Beogradu), interesovanje za studiranje preko okeana se povećalo. Informacije o tome kako doći do besplatnog školovanja na fakultetima u Americi i kakvi su uslovi za život studenata veoma su važne i pomažu zaiteresovanim da se što bolje pripreme za sve što ih očekuje na školovanju u SAD-u.

americki-koledz

Postoje različite vrste stipendiranja. Stipendije namenjene studentima osnovnih studija pokrivaju sve što vezano za fakultet – bez džeparca i troškova prevoza. Studenti osnovnih studija imaju priliku da rade u okviru kampusa i na taj način sebi obezbede nešto novca.

Postdiplomcima koji dobijaju stipendiju za studiranje u Americi nije plaćeno ništa sem troškova koje imaju na fakultetu, što znači da se za hranu, smeštaj, prevoz i džeparac moraju sami snaći. Međutim, to ne bi trebalo da predstavlja neki problem jer oni imaju mogućnost da rade kao asistenti na fakultetima ili budu uključeni u neki projekat koji im može obezbediti dovoljno novčanih sredstava za život.

Sportske stipendije je najlakše dobiti, a uslov za dobijanje je da se student pre apliciranja pokaže kao uspešan sportista sa potencijalom. Nakon dolaska na neki od američkih fakulteta, stipendista je u obavezi da igra za univerzitetske timove. Sportiste koje Vedran Laković iz Međunarodnog akademskog centra navodi kao najtrženije su oni koji se bave veslanjem, tenisom, fudbalom, košarkom i vaterpolom.

Vrste stipendija:

* akademske stipendijeStudy-in-the-USA
* sportske stipendije
* finansijska pomoć

Boravak u Americi za one koji su otišli da studiraju tamo, ne mora da se završi nakon završenog studijskog programa. Svaki student ima pravo i mogućnost da se oproba na praksi ili poslu u nekoj od američkih firmi koja, nakon 12 do 18 meseci koliko studenti imaju vremena da se pokažu u svom poslu, može da zatraži radnu vizu za tog studenta i zadrži ga u svojoj firmi.

Načini na koje se upisuju studije u Americi

Prema iskustvima studenata koji su iz naše države otišli na studije u Americi, može se zaključiti da su profesionalne veze jako bitne. S obzirom da upis na neki fakultet zavisi od profesora, odnosno od toga kako ćete se vi kadru nekog fakulteta dojmiti, treba obratiti pažnju na to da oni steknu poverenje u vas kao studenta koji želi da studira na tom fakultetu, koji želi da se trudi i da sve od sebe.

Pri apliciranju za studije u Americi ono što se vrednuje je:

– prosek u srednjoj školi ili na fakultetu
– rezultat položenih ispita
– jezički ispit
– ispit za upis na univerzitet
– pismo preporuke
– motivaciono pismo koje se piše pri upisu

Iskustva mladih iz naše zemlje koji studiraju u Americi možete pročitati na sledećim linkovima:

http://www.studenti-usa.com/
http://personal.pmf.uns.ac.rs/tijana.prodanovic/useful-tips/studije-u-americi/
http://beleske.com/americki-san-studirati-godinu-dana-u-sad-u/

 

Poverenje kod profesora može doneti i poziv na postdiplomske studije jer, kako kaže Uroš Vukomanović, bivši student Virdžinija teha, prema njegovom iskustvu niko ko nije sa tog fakulteta ne upisuje tamo postdiplomske studije, a da bi upisali postdiplomske studije posle nekog fakulteta u Srbiji, dodao je Vukomanović, potrebni su sjajni rezultati, ali svakako nije nemoguće.

Takođe, iskustvo mladih iz Srbije koji su studirali u Americi govori da je jako bitna reputacija fakulteta sa kojeg dolaze ako planiraju postdiplomske studije, pa tako što više uspešnih studenata sa nekog fakulteta ode na usavršavanje u Ameriku, više će novih imati priliku sa istog da dobiju stipendiju.

Kako upisati Harvard?

Prema rečima Bogdana Gecića iz Harvard kluba Srbije, oni koji su zainteresovani i talentovani a žele da upišu Harvard treba samo da na vreme krenu sa pripremama jer pare nisu prepreka. – Svi koji dolaze iz porodica koje imaju manje od 65.000 dolara godišnjih prihoda ne plaćaju ništa. Mali broj dece ide iz Srbije pa je za vredne i talentovane stvarno sve moguće. Važno je samo da krenu na vreme sa pripremama i da se ne plaše – rekao je Gecić.

Školovanje srednjoškolaca u Americi

Postoji poseban program pod nazivom A-smyle koji omogućava učenicima prvog i drugog razreda srednje škole da se besplatno školuju jednu godinu u Americi. Potrebno je proći testove koji se organizuju u septembru i oktobru u gradovima širom Srbije, a svake godine oko 60 đaka iz naše države ode u Ameriku na godinu dana gde pohađaju američke srednje škole i žive u američkim porodicama.

Američki kutak u Srbiji pomaže budućim studentima na američkim koledžima

– Mi nudimo literaturu koju budući studenti mogu da čitaju kod nas i koriste za pripremanje prijemnih ispita. Članarina i svi programi su besplatni. Najviše pomažemo oko učenja engleskog jezika. Postoji nekoliko različitih kurseva, a često nam gostuju predavači sa američkih univerziteta. Jedan od programa treba da pomogne studentima da pripreme TOEFL – rekla je Jelena Dedić iz Američkog kutka.

Izvor: 24 sata

16/12/2014 11:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments