10 saveta kako da se naviknete na vremensku razliku

16/03/2020 14:24

10 saveta kako da se naviknete na vremensku razliku

Kada putujemo negde, gledamo da maksimalno iskoristimo vreme, ali često zaboravimo na vremensku razliku kada ulazimo u drugu vremensku zonu. To može da poremeti naš san. Simptomi koji mogu ulsediti uključuju pospanost, lošu koncentraciju, glad u neobičnim periodima dana ili smanjen apetit, kao i što možemo biti lakše iziritirani i teže nam je da noću spavamo. Ovo su saveti kako da se lakše prilagodite vremenskoj razlici.

  • Prilagodite svoj biološki sat

Promenite svoj dnevni ritam nekoliko dana pred put. Jedite i spavajte ranije ili kasnije, u skladu sa vremenskom zonom vaše destinacije. Na ovaj način, kada budete stigli na destinaciju bićete već prilagođeni kada stignete na odredište.

  • Putujte noću

Ovim ćete večerati u uobičajeno vreme i moći ćete da spavate dok putujete. U zavisnosti od toga koliko traje vaš let i koliko vremenskih zona menjate, stići ćete na svoje odredište u toku dana. Ovo je najbolji način da nastavite sa svojim uobičajenim dnevnim ritmom i biće vam lakše da prilagodite svoj biološki sat.

  • Izbegavajte kafu

Izbegavajte kofeinske napitke najmanje 12 sati pred let i u toku samog leta. Iako kofein može da vam pomogne da duže ostanete budni, veća je mogućnost da će se vam se prekidati san kada konačno zaspite. Ovako ste manje naspavani, jer se stalno budite.

  • Pijte puno tečnosti

Popijte čašu vode na svakih sat vremena u toku leta – čak iako niste žedni. Ako koristite sočiva, temeljno ih operite pre leta, koristite kapi za oči i skinite ih ukoliko ćete spavati tokom leta. Obavezno imajte pri sebi kremu za hidrataciju, labelo i hidrirajući sprej sa mineralima kako biste mogli da ovlažite lice. Povedite računa da je sve što ponesete sa sobom dozvoljeno uneti avion.

  • Izbegavajte alkoholna pića tokom leta

Vazduh u avionu dehidrira putnike i promene nadmorske visine ubrzava dejstvo alkohola. Ako popijete jedno piće tokom leta, to ima isti efekat na vaše telo kao da ste popili tri dok ste na zemlji. Možda će vas opustiti ako popijete koktel tokom leta, ali će vas brzo dehidrirati i teže ćete se prilagoditi vremenskoj razlici.

  • Probajte da spavate tokom leta

Ovo je jako važno, posebno ako putujete noću i ako putujete ka istoku. Putovanje može da vas umori. Što se više odmarate tokom leta, to će vam biti lakše da dođete k sebi kada se put završi. Ako putujete daleko naslonite svoje sedište kako bi vam bilo udobnije. Ako ste smešteni pored prozora, naslonite jastuk na stranu i namestite se tako da možete udobnije da spavate.

  • Oprezno koristite tablete za spavanje

Tableta sa kratkoročnim dejstvom vam može biti od koristi ako putujete noću. Ključno je, međutim, da odredite kada i koliko ćete konzumirati tablete za spavanje kako ne biste bili neispavani kada stignete na odredište. Ako niste ranije upotrebljavali tablete za spavanje nije preporučljivo da ih prvi put isprobavate u toku leta. Koristite tablete sa kojima već imate iskustvo.

  • Probajte melatonin

Melatonin je lek koji se može kupiti bez recepta. Istraživanja pokazuju da naše telo prirodno proizvodi hormon melatonin kada je vreme da spavamo prema našem biološkom satu. Ovo znači da upotrebom melatonina možemo kontrolisati kada ćemo da zaspimo, zbog čega naučnici preporučuju njegovu upotrebu kako bismo se lakše navikli na vremensku razliku. Neka istraživanja pokazuju da ako konzumiramo 3 miligrama melatonina pre nego što legnemo da spavamo nekoliko dana pošto smo ušli u novu vremensku zonu, možemo lakše da se prilagodimo.

  • Izađite napolje

Kada stignete na svoje odredište, provedite što više vremena na suncu. Ovo vam pomaže da resetujete svoj biološki sat, jer se prilagođavate sredini u kojoj se nalazite.

  • Nemojte prerano da idete da spavate

Ako ne stižete na odredište uveče, kada biste inače išli da spavate, nemojte da legnete odmah u krevet u svom hotelu. Osim ako inače nemate naviku da spavate popodne, bolje vam je da ostanete budni dok ne padne mrak. Kada ste jako umorni posle puta mislite da će vam biti lakše ako malo odspavate, međutim, rizikujete da se probudite u 4 ujutro i biće vam teže da se prilagodite vremenskoj razlici. 

16/03/2020 14:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments