Kako se izboriti sa stresom tokom studiranja

13/10/2014 11:08

Kako se izboriti sa stresom tokom studiranja

Frazu “pod stresom” često koriste studenti kada treba da daju svoj opis. Neki je čak toliko koriste da ona izgubi značenje.

Stres je prirodan odgovor kada se od nas zahteva neka promena. Kada upišete fakultet, stalno vas bombarduju zahtevima da promenite ponašanje, učinak na studijama, karijeru, sisteme vrednosti. Kada se suočite sa tim promenama, nastaje stres.

Da li je stres loš? Da li treba da težite ka tome da potpuno izbacite stres iz života? Odgovor je ne. Stres zapravo ima svrhu u našem životu. On nam pomaže pri učenju i svaki put kada učimo, mi smo pod određenom dozom stresa. Ključ je samo držati ga pod kontrolom; da ne bude previše nizak, toliko da nam je dosadno, a ni previše visok, da smo opterećeni.

I kako se onda izboriti sa stresom?

Postoje destruktivne strategije i zdravi načini za borbu sa stresom.

Destruktivne strategije uključuju korišćenje duvana, alkohola i droga za smanjeje stresa. Sve ovo pomaže ali samo kratkotrajno – a ostavlja ozbiljne posledice.

Jedan od najzdravijih načina za borbu sa stresom je pripremanje za te stresne situacije, poput ispita, kolokvijuma i završetka semestra. Potrudite se da se okružite pozitivnim ljudima, prijateljima i porodicom, kao i da vodite zdrav život sa dovoljno sna i zdravom hranom.
Frustracije, bes i tenziju možete da izbacite kroz neku fizičku aktivnost. Čitajte, meditirajte ili radite nešto što vas smiruje i duševno “hrani”.

Osim toga, razgovor sa nekim uvek može da pomogne da se osećate bolje.

13/10/2014 11:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments