Kako konkurisati za stipendiju

01/10/2014 12:29

Kako konkurisati za stipendiju

Jedna od olakšica tokom studiranja jesu studentske stipendije. Postoje razne stipendije, od onih za izuzetno nadarene učenike, do onih koje možete da postignete ako se malo više potrudite. U svakom slučaju, isplati se. Donosimo vam par saveta o tome kako da konkurišete za neku stipendiju.

Pre svega, pažljivo pročitajte uslove za konkurisanje – konkurišite samo ukoliko imate pravo na to i ukoliko ste kvalifikovani.

Popunite ceo formular koji dobijete u konkursu za stipendiju. Nemojte ostavljati prazna polja, a ukoliko ne znate kako da odgovorite, raspitajte se kod kolega ili nekog stručnog. Osim toga potrudite se da sva potrebna dokumenta prikupite i priložite.

Često se u konkursu nalazi i primer ispunjenog formulara, pa možete tu da pogledate ako vam nešto nije jasno.

Budite uredni. Prilikom popunjavanja formulara pišite čitko. Ukoliko pišete prijavu, kucajte je u elektronskoj formi i potrudite se da nema grešaka u tekstu.

Ukoliko je potrebno napisati esej, potrudite se da bude specifičan i da nosi vaš lični pečat. Potrudite se da ubacite što više konkretnih detalja za koje smatrate da su relevantni.

Proverite do kad je rok za slanje prijave. Retko se dešava da se rok za prijavu produžava, a ukoliko zakasnite, vaša prijava se neće razmatrati. Najbolje bi bilo da vi postavite sebi rok koji je raniji od zvaničnog i tako se osigurate da nećete zakasniti.

Bitno je da vaša prijava stigne na pravu adresu, tako da bi trebalo da proverite da li je su svi podaci ispravni. Što se tiče same prijave, pametno je u zaglavlju svake stranice upisati vaše ime i prezime u slučaju da se delovi razdvoje ili zagube. Takođe, treba da sačuvate kopiju prijave, tako da ako se ona izgubi, ne morate sve ispočetka.

Pre nego što prijavu pošaljete, zamolite nekog da proveri da li ima slovnih grešaka, kao i da vidi da li je tekst koncizan i jasan.

Ukoliko vam je potrebna pomoć, možete da stupite u kontakt sa organizatorom stipendije da vam razjasni sve što vam nije jasno.

01/10/2014 12:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments