Dve hiljade kilometara za prava studenata

01/08/2013 13:46

Dve hiljade kilometara za prava studenata

Studenti iz Srbije, Portugala, Nemačke, Rusije, Japana i Brazila koji su pre dve nedelje krenuli biciklima od Beča do Ankare, juče su bili u poseti Novom Sadu. Studenti će preći dugačak put koji ima za cilj da promoviše mobilnost studenata, jednakost i različitost među nacijama.

“Dnevno prelazimo oko 100 kilometara, a noću ne vozimo. Nije nam teško, ponekad se desi da neko malo posustane. Zato smo tu da pomažemo jedni drugima” kaže Nina Havrilov iz Austrije.

“U svakom gradu koji smo posetili bilo nam je super. Kada nas vide na biciklima i kada im ispričamo kuda smo se zaputili, svi se iznenade. U Novom Sadu smo dva dana, već danas krećemo u Beograd, nakon čega ćemo posetiti Smederevo. Potom nastavljamo put do Bugarske” kaže Tijago Simoes.

Do sada su na biciklima prešli Slovačku, Nemačku, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku. Do svog cilja bi trebali stići u septembru.

“Preći ćemo 2.160 kilometara. Za sada smo prešli trećinu. Ova vožnja je način da skrenemo pažnju na probleme koje studenti imaju kada je u pitanju mobilnost i studiranje u inostranstvu. Koliko je teško na biciklu savladati ovaj put, toliko je teško i studentima da se izbore da studiraju u drugoj državi. Želimo da se izborimo i da Evropska unija izdvaja više novca za mobilnost studenata” kaže Julijan Valkoviak, osnivač ovog projekta.

Izvor: 24 sata

01/08/2013 13:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments