Pao dogovor studenata i ministra

10/10/2014 14:33

Pao dogovor studenata i ministra

Pregovori studenata i ministra počeli su jutros u 8 časova, trajali su više od pet sati, a kada su završeni, postignut je dogovor.

Ministar i predstavnici SKONUS-a odlučili su da će generacije koje su upisale fakultet 2010/11. i 2011/12. ostati na budžetu još godinu dana nakon isteka redovnog trajanja studija. Ministartsvo prosvete se obavezalo i da će omogućiti svim studentima koji su bili prva generacija upisana po bolonji da završe studije i da im troškovi ne budu naplaćivani više. Njima je rok da završe fakultet istekao 30. septembra ove godine.

Ovaj dogovor znači da neće biti masovnog protestovanja studenata u ponedeljak, 13. oktobra. Još uvek postoje određeni pravni i proceduralni problemi, i nije sigurno da li će biti moguće izmeniti Zakon o visokom obrazovanju. U svakom slučaju, studenti ostaju pri svojim zahtevima, izjavio je Danilo Jeremić, predsednik SKONUS-a. Ipak, odluka je ostala da će studenti imati pet obaveznih rokova za polaganje ispita.

Studenti su zahtevali šest obaveznih ispitnih rokova, mogućnost studiranja na budžetu za apsolvente, kao i produžetak roka završetka studija za prvu generaciju koja je upisana po bolonji. Studenti su već protestovali, a masovni protest bio je zakazan za 13. oktobar.

Ministar Verbić izjavio je da je i Ministarstvu i studentima u cilju da unaprede sistem visokog obrazovanja, te da će se potruditi da dođu do rešenja.

Izvor: Blic

10/10/2014 14:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najnoviji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Zabrinut
8 godine ranije

Nadam se da ce ovaj dogovor doneti nesto dobro studentima…