Pet beogradskih fakulteta zainteresovano za novi master program u saradnji sa IT industrijom

27/03/2019 10:32

Pet beogradskih fakulteta zainteresovano za novi master program u saradnji sa IT industrijom

Pet beogradskih fakulteta zainteresovano za novi master program u saradnji sa IT industrijom.

Beogradskim fakultetima u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu predstavljeni su detalji Javnog konkursa za izbor master programa iz oblasti IT-ja, programiranja, analize podataka i organizacije koji je nedavno pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Inicijativom „Digitalna Srbija“.

Novi master programi na fakultetima

Prema rečima Svetlane Jovanović iz Vlade Srbije cilj javnog konkursa je da se saradnjom akademske zajednice i privrede razviju studijski programi koji odgovaraju potrebama tržišta.

“Ovo nije program samo iz oblasti informacionih tehnologija, ovo je program koji treba da unapredi i biznis i ekonomska znanja iz oblasti finansija, ekonomije, prava – svih onih pitanja koja su izazovi za IT kompanije koje treba da posluju ne samo u Srbiji, već i globalno”, istakla je Jovanovićeva.

Đorđe Đurđević iz Inicijative „Digitalna Srbija“ objasnio je da javni poziv široko definiše oblasti softverskog inženjerstva, analize podataka, programiranja igara, organizacije i upravljanja, ali da se od fakulteta i univerziteta očekuje da kroz svoje prijave sami odrede na koju oblast će se predloženi program fokusirati, utvrđivanjem obaveznih i izbornih predmeta.

“Važno je da se u ovaj konkurs uključi i privreda, tako da stručnjaci iz industrije mogu da pomognu u delu u kome su njihove kompetencije i ekspertsko znanje, da pruže taj neki praktičan uvid”, istakao je Đurđević.

On je dodao da uslovi konkursa nalažu da program obavezno sadrži stručnu praksu i praktičan rad u trajanju od najmanje osam nedelja kod kompanija koje posluju u nekoj od navedenih oblasti.

Vladimir Bojković iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podsetio je da je konkurs otvoren za sve državne univerzitete ili fakultete koji već imaju studijske programe iz računarstva, informacionih tehnologija, menadžmenta ili organizacionih nauka, dok privatne visokoškolske ustanove mogu da učestvuju u okviru zajedničke prijave sa državnim univerzitetima ili fakultetima.

“Vrednovanje će vršiti Komisija koju je imenovao ministar i koja ima predstavnike Ministarstva, Vlade, Inicijative ‘Digitalna Srbija’ iz redova poslodavca i dva predstavnika sa visoko školskih ustanova iz inostranstva”, rekao je Bojković.

Predviđeno je da master program traje tri semestra, dok će prijavljene visokoškolske institucije morati da predlože i najmanje jedan kratki studijski program iz navedenih oblasti.

Visokoškolske institucije čiji programi budu izabrani na konkursu biće u obavezi da omoguće upis najmanje dve generacije studenata, počev od školske 2019/2020. godine.

Javni konkurs biće otvoren do 15. aprila, a zainteresovane visokoškolske ustanove mogu da se prijave na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Na prvom u nizu panela, pored Univerziteta u Beogradu, učestvovali su i predstavnici pet fakulteta – Elektrotehnički, Matematički, Mašinski, Saobraćajni i Fakultet organizacionih nauka.

27/03/2019 10:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments